През него всяка година настъпват по над 1 000 инцидента със загинали и ранени

Най-много тежки пътни инциденти в България настъпват в петък. Това показва анализът на пътния травматизъм за последните 10 години. Данните бяха съобщени от заместник-председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева по време на откриването на едно от най-масовите автомобилни събития в страната.

15-годишен катастрофира с крадена кола при гонка с полицията

„Всяка година по над 1 000 инцидента със загинали и ранени настъпват в последния работен ден от седмицата. Същевременно най-безопасният ден за пътуване според статистиката е неделя“, каза Анжелина Тотева.

Тя допълни, че има много причини за това, но със сигурност сред тях са умората и скоростта, защото хората често предприемат пътувания в петък, след края на работния ден и бързат да стигнат до мястото, което са избрали за своята почивка.

„Пътна полиция” следи пешеходци и велосипедисти в нова акция

В неделя обикновено движението по междуградските пътища и магистрали също е интензивно, но инцидентите са съществено по-малко.

Междувременно КАТ започва нова акция на пътя. Засилен ще бъде контролът около училищата и детските градини. До края на месеца ще се следи дали се дава предимство на пешеходците, но и дали се пресича правилно. Днес и утре ще има засилен контрол по автомагистралите. Проверява се за превишена скорост и за шофиране в аварийната лента.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.