Хората недоволстват срещу ограничителните мерки във Великобритания

Десет протестиращи са били арестувани, а четирима полицаи - ранени, при протест в центъра на Лондон днес срещу ограничителните мерки във Великобритания за спиране на разпространението на коронавируса, предаде БТА. Двама от пострадалите органи на реда са получили медицинска помощ в болница.

Хиляди демонстранти се събраха на площад „Трафалгар” в британската столица. Те носеха плакати с лозунги като „Не сме съгласни” и „Разкарайте тъпите правила”. Протестиращите също скандираха „Свобода! Свобода!”, „Не на задължителните ваксини” и „COVID-1984” - препратка към антиутопията на Джордж Оруел „1984”.

Под бурните аплодисменти на присъстващите думата взе ексцентричният автор на конспиративни теории Дейвид Айк. „Няма да предадем контрола над живота ни и този на нашите деца на британския министър на здравеопазването Мат Ханкок”, заяви Айк.

Facebook акаунтът на Дейвид бе закрит през май за разпространение на лъжливи твърдения за коронавируса.

Полицията нареди на демонстрантите да се разотидат, тъй като протестът е в нарушение на правилата за спазване на физическа дистанция и носене на маска, предаде Ройтерс. Тогава се стигна до сблъсъци, при които бяха ранени няколко полицаи. Във Великобритания сега е разрешено да се събират не повече от шестима човека на едно място.

Британските власти съобщиха днес за над 6 000 нови заразени с коронавируса и 34 починали през последното денонощие. С близо 430 000 потвърдени случаи на COVID-19 от началото на пандемията Великобритания е на 14-о място в света по този показател.

Почти 42 000 души с коронавирусна инфекция са почитали в страната. Великобритания е на пето място в мрачната статистика след Съединените щати, Бразилия, Индия и Мексико и с най-много смъртни случаи в Европа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.