Днес се стигна до напрежение в Нагорни Карабах

Сепаратистките сили в отцепилия се от Азербайджан регион Нагорни Карабах свалиха два азербайджански военни хеликоптера, след като Баку започна бомбардиране на анклава, съобщиха бунтовническите власти.

По-късно Русия заяви, че е готова да посредничи за стабилизиране на ситуацията. Руският министър на външните работи Сергей Лавров е заявил това в телефонен разговор с арменския си колега Зограб Мнацаканян след изблика на насилие днес между Армения и Азербайджан в района на контролираната от арменски сепаратисти азербайджанска област, предаде ТАСС.

„Лавров изрази сериозна загриженост във връзка с продължаващите пълномащабни бойни действия на линията на съприкосновение и постъпващата информация за убити и ранени. Подчертана бе необходимостта от възможно най-бързо прекратяване на огъня", пише в изявление на руското министерство на външните работи.

В текста се отбелязва, че се подготвя телефонен разговор между руския външен министър и азербайджанския му колега Джейхун Байрамов.

Френското министерство на външните работи призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия и да възобновят незабавно диалога помежду си, предаде Франс прес.

„Франция е изключително обезпокоена от конфронтацията”, пише в комюникето. В текста се отбелязва, че "със своите руски и американски партньори, (Франция) потвърждава ангажимента си за трайно уреждане на конфликта” за Нагорни Карабах при спазване на международното право”.

Заедно с Русия и Съединените щати Франция е съпредседател на Минската група, която посредничи между Армения и Азербайджан, припомня Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Баку и Ереван да прекратят военните действия, предаде Франс прес.

„Незабавното връщане към преговорите, без предварителни условия, е единственият възможен път”, подчерта той в Twitter.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.