Според него България пропада и губи легитимност във всички международни институции

Президентът Румен Радев ще внесе своите предложения за промени в Конституцията след избори. Това обяви самият той след посещение в Института по молекулярна биология към БАН.

„ГЕРБ внесе недоносче, подигравка. Аз избрах другия път - първо разговори с академичната общност за идентифициране на проблемите, разговор с неправителствени организации и граждани, разговори с експерти, с всички институции и на следващ етап - разговори с партии. Стигнахме друг етап на обществено развитие поради протестите и поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. Аз не виждам основание да внасям моите предложения за промени в Конституцията, ще ги внеса когато българският парламент придобие отново легитимност, тоест след избори”, заяви президентът.

Президентът наложи вето на част от разпоредбите в Изборния кодекс

Според държавния глава България пропада, става негативен герои в световното медийно пространство и губи легитимност във вече всички международни институции. „На това трябва да се сложи край. Край с честни предсрочни избори”, заяви Радев и подчерта, че е необходим дебат за нов обществен договор.

 

 

„Никога не съм снемал своята подкрепа от г-жа Нинова и продължавам да я подкрепям”, каза президентът и добави, че без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява.

Президентът Румен Радев беше на посещение в Института по молекулярна биология към БАН. Ден след като наложи вето над част от промените в Изборния кодекс, държавният глава се среща с ръководството на научните звена в Института.

Президентът заяви, че няма да прави собствена партия

Радев се запозна с дейността на българските учени и проектите, по които те работят. Пред него бяха направени 4 презентации. Президентът изтъкна приноса, който учените имат в битката с COVID-19.

„От това, което виждам и което знам, аз се чувствам горд като българин. Не само от вашите научни постижения, а най-вече от начина, по който вие се отнасяте към вашата високо благородна мисия. От начина, по който развивате наука и то на световно ниво. От вашия ангажимент към бъдещето на България”, каза той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.