Имало е трудности при стабилизирането на мозайките

Приключи проектът за укрепване на мозайките на Бузлуджа. В продължение на месец 18 реставратори от четири държави работиха на терен.

Мозайките на Бузлуджа са направени от над 2 милиона малки парченца. Всички изпопадали от паната късчета са събрани и описани, а след работата на екип от експерти тези, които са на стените, са стабилизирани. Пълно възстановяване на мозайките към този момент не се предвижда.

Започна стабилизирането на мозайките на паметника "Бузлуджа"

Доказани международни експерти в областта на реставрацията и студенти от няколко университета се включиха в проекта за стабилизирането мозайките на монумента Бузлуджа.

„Използвани са мерки, които са прецизно избрани за конкретните проблеми на мозайките. Те са стабилизирани и няма намеса в творбите на авторите, но са в състояние, в което могат да изкарат следващите зими”, каза арх. Дора Иванова.

Немалко са били и трудностите при стабилизирането на мозайките.

„Те произтичаха от разнообразието на паната. Те са правени от различни екипи със собствена технология”, обясни Никифор Харалампиев.

ИЗКУСТВО ИЛИ ВАНДАЛИЗЪМ: Възстановиха лика на Живков на Бузлуджа

От две години са подадени документите за издаване статут на монумента, който сега се стопанисва от областна управа.

„Това ще даде възможност да се кандидатства по различни програми, които биха могли да осигурят средства. Когато вече имаме тези средства, ще бъде подложен въпросът за това как да продължи да съществува сградата”, каза областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Над мозайките във вътрешния кръг е изграден защитен навес. Той ще предпази останалите мозайки от идващата тежка зима, когато температурите паднат до -25 градуса. Идеята на работещите от неправителствената организация „Проект Бузлуджа” е следващата година да намерят финансиране за укрепване на покривната конструкция.

Репортер: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.