В него участва екип от 18 реставратори

Уникалните мозайки в паметника „Бузлуджа” са напът да бъдат спасени. Екип от 18 реставратори от 4 държави и 5 университета започнаха стабилизиране на 1 000 квадратни метра цветни плочки. Консервацията се извършва благодарение на фондация "Гети".

Монументът „Бузлуджа” е едно от най-популярните места в България. Затова екип от международни експерти започна работа по реставрацията на уникалните мозайки в сградата, част от световните класации по архитектура.  

„Проектът цели да запази това, което все още е на стената, за да не падне и да не бъде загубено. За тази цел почистихме сградата, направихме план за опазване, събрахме всички изпопадали камъчета и в момента работим по самите мерки за стабилизиране”, каза арх. Дора Иванова.

ИЗКУСТВО ИЛИ ВАНДАЛИЗЪМ: Възстановиха лика на Живков на Бузлуджа

„Предстои да бъде изяснена стойността на всеки един детайл и да бъде прецизирано точно кой елемент да бъде възстановен и до каква степен”, посочи доц. Стефан Белишки.

Пълно възстановяване, за съжаление, не е възможно. Но експертите от Швейцария, Германия и Гърция не крият възхищението си.

„Аз съм наистина впечатлен от големината, всичко е голямо. Това са 1 000 кв. метра мозайки, които продължават да стоят при тези тежки метеорологични условия, а тук климатът е много суров”, каза проф. Томас Данцл от Германия.

„Комплексът направо спира дъха, а мозайките надминават и моите очаквания”, коментира Лаура Тапини от Гърция.

Цветните камъчета ще бъдат защитени със специални съоръжения, а следващият етап е да се ремонтира почти срутения покрив. „Две са нещата, които човек усеща като влезне - изключителният мащаб и една такава не тъга а неразбиране, защо това е оставено така”, каза Радослав Илиев.

„Разбира се, не става въпрос за запазване на символ, а за запазване на историята. Ние гледаме на паметника като част от културното наследство и уникална архитектура”, коментира арх. Дора Иванова.

За стабилизирането на мозайките са отпуснати 60 000 долара.

Репортер: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.