Каква е ситуацията в най-големия бежански център у нас?

Увеличава се броят на настанените в най-големия бежански център у нас - този в Харманли. В същото време там за последния месец и половина бяха регистрирани 4 случая на заразени с коронавирус. Всички те са вече здрави

Според международните наблюдатели ситуацията по турско-гръцката граница от март, когато хиляди тръгнаха към Европа, не е оказала влияние на този процес.

„Обитателите в институцията са 391. Бежанците са предимно от Сирия, Ирак и Мароко. През летния период мигрантският натиск се усилва. Взели сме всички мерки срещу коронавируса. На новонастанените се правят тестове. Заразените се изолирани”, каза директорът на бежанския център Славчо Янев.

 

 

Междувременно за четвърта поредна година продължава рисуването на графити по стените на бившето военно поделение. В инициативата участват десетки артисти и бежанци.

„Идеята е да се преобрази града. Художниците сами измислят какво да нарисуват. Проектите им преминават през одобрение. Рисунките са свързани с мир и толерантност”, коментира Милена Николова от Международната организация по миграция.

Репортер: Димитър Иванов

МИГРАНТСКАТА КРИЗА: Хиляди чакат да преминат гръцката граница (ОБЗОР)

Осъдиха афганистанците, разпалили бунта в лагера в Харманли

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.