От Агенцията по храните започнаха проверки след оплакания на родители за качеството и количеството на предлаганите закуски

Засилени проверки на Агенцията по храните след оплакания на родители в социалните мрежи за качеството и количеството на предлаганите в училищата закуски. Инспекциите бяха възложени преди дни от прокуратурата.  От началото на учебната годината - от Агенцията проверяват и спазват ли се изискванията за безопасност в ситуация на коронавирус. При какви условия се приготвя и доставя храната в учебните заведения – провери от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

КАКВО ЯДАТ УЧЕНИЦИТЕ: Майка подаде сигнал за храната в столично училище

Приготвянето на храната в столична детска градина става по строги правила и мерки за безопасност. Част от тях включват и поставяне на маски, ръкавици и защитни костюми от персонала.

От началото на годината контролните органи проверяват спазват ли се изискванията в учебните заведения в страната. Проверени са над 200 училища, а установените несъответствия са минимални.  Екипът на NOVA също тръгна по пътя на храната до децата, за да провери при какви условия се приготвя и доставя.

Всеки продукт, който влиза в менюто на децата от 90-та градина в столицата, минава през строг контрол. Още при доставката, преди да влезе в кухнята. Спазвайки мерките за безопасност, екипът ни влиза в кухнята, за да провери при какви мерки се приготвя обяда. Менюто в един от дните включва супа, салата от зеле и печена риба. Храната за всички групи се приготвя на място, а достъпът на външни лица е силно ограничен, разказва главният готвач Надя Серафимова.

„В кухненски блок влизат само кухненските работници – друг не се допуска. Храната се слага на масичка, от където се сервира”, разказва тя. Преди да се заемат със закуската и обяда, всички готвачи преминават през медицински контрол от дежурната сестра.

Бързи рецепти за ученическа закуска

„Не се допускат деца и персонал със завишена температура и с грипоподобни симптоми. Следи се за чистотата на работното облекло, следи за хигиената на помещенията, за хигиената на плодовете и на продуктите, дали се спазва дезинфекцията”, обясни медицинската сестра Галина Петрова .

Към всеки продукт в обяда екипът на Надя Серафимова подхожда индивидуално. Според въведените в кухнята правила. Най-дълга е подготовката при плодовете и зеленчуците, тъй като те не минават термична обработка. Подготовката на месото също минава през различни етапи. От всяка храна, сготвена в детската градина, се взимат и контролни проби, които се тестват при нужда.

 

 

От началото на пандемията в детската градина е забранено внасянето на храна и бутилки с вода отвън. Дезинфекция на помещенията и плотовете, на които се работи, се прави на два часа. А съдовете, в които се приготвя и сервира храната, се подлагат на различен тип обработка след всяко хранене.

Родител отказа да пусне детето си на училище заради тормоз (ВИДЕО)

Екипът на NOVA тръгна и по пътя на храната, която достига до учениците. От този 15 септември правилата и в училищата са далеч по-строги. В стола децата от различните класове в столичното 119-то - влизат по строг график през интервал от 15 минути.

„Имаме 2 сектора в стола – съответно, когато приключи първата – вече влиза третата. И така има достатъчно време за почистване и дезинфекция. В 11.45 ч. е първата група и последните приключват в 14.15 ч. Влизат от лявата страна, взимат си храната, заобикалят от другата страна като си оставят таблите и излизат”, обясни Симеон Ангелов – зам.-директор на 119 СОУ.

Масите в столовата също са разредени. Дистанция между децата обаче трудно се пази, както тук, така и в класните стаи. А храната се доставя и сервира в съдове за еднократна употреба. От училището следят всеки етап от пътя на храната до стола. Приготвянето й става в кухня-майка, а до тук достига чрез кетъринг-фирма. Контролът е на всяка крачка.  Бюфетът в училището също работи при нови правила.

Спазват ли се мерките за безопасност - през последните седмици следят и инспекторите от Агенцията по храните. От началото на пандемията изискванията при приготвянето и доставката на храни за деца и ученици са сериозно затегнати. Контролът започва от кухните, в които се приготвя храната, и достига до самите училища. Първите проверки не откриват сериозни нарушения, но към някои от доставчиците са изпратени предписания.

„Когато става дума за кетъринг – препоръчително е да се използват съдове и прибори за еднократна употреба, за да може да се гарантира една по-добра проследимост на доставките.  Въпреки, че няма доказателства, че храната може да бъде източник за пренасяне, съветваме, когато става въпрос за непакетирани храни или пресни плодове и зеленчуци, те да бъдат много добре измивани при консумация”, обясни д-р Татяна Николова  от „Контрол на храните” към БАБХ.

ВАП иска проверка на качеството на храните в училищата и детските градини

При проверките се следи и качеството на продуктите, които влизат в менюто. През последните дни родители се оплакаха в социалните мрежи от закуски с лошо качество и минимално количество. Изискването за пластмасови съдове, в които да се сервира храната, вдигна цената на купона средно с между 60 ст. и лев, показа нашата проверка.

По-труден е контролът на храните, които се продават извън училищата – в близките лавки и магазинчета, предупреждават от „Активни потребители”. От началото на учебната година експертите от организацията започнаха проверка на качеството на закуските и добавките, които се влагат в тях. Като внимателно следят етикетите им. Проверките установяват и пропуски при спазването на задължителните при коронавирус правила за хигиена. При някои от закупените контролни проби от „Активни потребители” липсвали и етикети върху закуските, което поставя под въпрос срока на годност и съставките им, показват още проверките на експертите.

Още по темата гледайте във видеото

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.