Снимки в социалните мрежи предизвикаха възмущение

Сигнал за качеството на храната в  столично училище вдигна на крак контролните органи. Родител публикува в социалните мрежи порцията, която получават децата и предизвика вълна от възмущение. Последва спешна проверка.

При какви правила ще започне новата учебна година? (ВИДЕО)

Скандалът започна, след като майка на двама ученици публикува снимка на това каква храна са дали на децата в столичното 126 основно училище. Жената твърди, че порция е прекалено малка, а опаковката - твърде скъпа.  Според управителя на фирмата, са спазили точния грамаж по изискване. Децата получили като основно ястие порция от пюре и пуешко.  Общата цена на менюто, което включва и супа и десерт, е 4.50 лв. за меню.

„Цената на предлаганата порция е изключително завишена, включително и 1 лв за пластмасови кутии, които струват 5 ст. А да не говорим за количеството храна, защото това беше голяма порция, която аз публикувах”, обясни потърпевшата Милена Манолова.

Родителите ще избират какво да ядат децата в училище

Докато разговаряхме с майката, в разговора се включи управителката на фирмата доставчик. Според нея грамажите в порциите са определени по норматив.

„Когато се сложи храната в голям съд визуално тя изглежда много малко. Въпросната снимка, която изтече от родител, тогава готвачката беше поръчала , или по погрешка са й докарали, купички за еднократна употреба със 750 мл вместимост”, обясни Силвия Симеонова.

Докато бяхме в училището, получихме още оплаквания и снимки, този път от учители. За малко парче пица на цена от  1,50 лв. и филия с кашкавал. Липсвали пресни плодове и зеленчуци. Директорът на училището твърди, че по начало не е одобрил  избраната фирма.

Бързи рецепти за ученическа закуска

Проверката на място не откри нарушения. Освен това, че децата се хранят в клас, а не в стола. Причината е ремонт, който продължава.  Районният кмет беше категоричен, че ако се открият по-сериозни нарушения, фирмата ще бъде сменена.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.