Парламентарните групи си размениха обвинения чрез декларации

Резолюцията за България, приета в Брюксел, предизвика скандал в парламента. От опозицията обявиха, че с резолюцията „Европа е прогледнала за проблемите на страната ни”. Управляващите пък заявиха, че тя се е превърнала в пропаганден инструмент на „левите”.

В размяната на обвинения между политическите партии се стигна дори до сравнения със Северна Корея.

„От вчера има ясна резолюция. От вчера Европа посочи с пръст виновниците. Те са от ГЕРБ и „Обединените патриоти". От вчера погледът на Европа е съвсем различен и ние трябва да го признаем в зала”, обяви Драгомир Стойнев от БСП.

„Докато има социалисти в България, на нас не ни трябват пазачи на казана. Ние не отричаме, че има проблеми, но няма да приемем България да е черната овца, защото не е. Няма да допуснем в Европа да функционира двоен стандарт. Подобна резолюция не е била приемана дори за Северна Корея. Не сме по-зле от Северна Корея”, отвърна Тома Биков от ГЕРБ.

Европарламентът прие резолюцията за България

„Срам и позор за „левите” колеги. До тях в това национално предателство се нареди и „Демократична България””, каза Александър Сиди от „Обединени патриоти”.

След това последва нов спор. Този път, съпътстващ избора на председател на ЦИК.

„Какво искате в Изборния кодекс? Ясно кажете, че мнозинството прие неприложим кодекс за ЦИК и това ви спира да организирате честни и прозрачни избори. Колко машини точно ще вземе ЦИК? Ще ги наемете или ще ги купувате?”, пита Нинова.  

РЕЗОЛЮЦИЯТА ЗА БЪЛГАРИЯ: Какво ни каза Европа?

„Това, което ЦИК ще направи, е да приложи закона такъв, какъвто е приет от законодателя”, каза председателят на ЦК Александър Андреев.

Отговорът накара дори ДПС, които първоначално подкрепиха Андреев, да се откажат и да не участват в гласуването.

„Отговорите от г-н Андреев промениха нашето мнение”, коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

В крайна сметка новият председател на ЦИК беше одобрен със 119 гласа „за”.

Европарламентът отхвърли поправките в резолюцията за България

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.