То може да бъде подписано преди президентските изори в Щатите

В хода на преговорите САЩ и Русия постигнаха „принципни договорености” относно споразумението за контрол над ядрените въоръжения. Това съобщи агенция Асошиейтед прес, цитирана от БГНЕС.

САЩ подозират Китай и Русия в нарушаване на мораториума за ядрени опити

В момента не е известно дали става въпрос за продължаване на Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ-3) или за сключването на нов договор, твърди агенцията. Посочва се също, че съответното споразумение може да бъде подписано преди президентските изори в САЩ на 3 ноември 2020 година.

На 5 октомври в Хелзинки се поведе нов кръг от руско-американските консултации за стратегическата стабилност между руския зам.-външен министър Сергей Рябков и спецпредставителя на американския президент за контрола над въоръженията Маршал Билингсли. Това бе третата среща между двамата от юни. По-късно Билингсли отбеляза, че на консултациите в Хелзинки е бил постигнат „важен напредък”.

Тръмп се връща към задълженията си

В същото време президентският говорител Дмитирй Песков подчерта, че Кремъл би искал да види по-голяма резултатност от преговорите за продължаване на СНВ-3. „На практика поводи за оптимизъм наистина няма”, подчерта той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.