Според нея млечните продукти с над 60 % вода ще се наричат имитиращи

От Асоциация “Активни потребители” сигнализираха, че е възможно в някои видове сирена да има опасни съставки. Става дума за така наречените влагозадържащи агенти. Те се ползват при сирена, в които има над 60% съдържание на вода.

След проучването от Министерството на земеделието пуснаха проект на наредба, според която, ако в сиренето има над 60 на сто вода, трябва да се отбелязва като "имитиращ продукт" и да се продават на отделен щанд.

Официалната асоциация на преработвателите на млека подкрепят евентуалното ограничение. Част от бранша обаче реагира остро. Според тях не всички производители слагат подобни агенти в сиренето.

С какво да комбинираме изварата?

„Трябва да отбележим, че има и международен стандарт за бяло сирене. Той допуска до 60% вода. Проблемът е, че водата се вкарва в продукта с влагозадържащи агенти. Това може да са химикали, ензими”, обясни Сергей Иванов от Асоциация “Активни потребители”.

Нова наредба ограничава наличието на вода в сиренето

 

 

„Объркахме много потребителя и той трудно се ориентира кое е сирене и кое – не. 60% е висока граница, защото сиренето трябва да има усвояемост”, смята Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

„Повече от 25 години на пазара има сирене, което не отговаря на БДС. То не е вредно. Манипулация е твърдението, че в него се слага вода. Няма такова нещо. Водата си е в млякото, от което се произвежда сиренето. Промените, които искат да прокарат, ще отворят дупка в пазара”, поясни млекопреработвателят Галин Груден.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.