Според Организацията има прекалено много неизвестни за COVID-19

Колективният имунитет срещу коронавируса няма да проработи на този етап. Това обяви директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. Според специалиста прокарването на тази идея в някои държави е опасно. За да има стаден имунитет срещу даден вирус, налице трябва да е поне един от два фактора - работеща ваксина или достатъчно голям процент от населението с развит по естествен път имунитет. Засега нито едно от двете обаче не е факт.

Първи случай на болен едновременно от COVID-19 и от грип А

Световната здравна организация припомня, че все още има прекалено много неизвестни за новата болест. Не е ясно дали тя не оставя трайни увреждания в голям процент от заболелите. Неизвестно е и колко време ще имат имунитет тези, които вече са я изкарали.

Стремителни темпове на развитие на коронавируса у нас (ВИДЕО)

„За съжаление, наблюдаваме увеличение на случаите. Особено в Европа и Америка. Във всеки един от последните четири дни беше поставян антирекорд за най-много заразени в световен мащаб. В много страни виждаме и увеличение на броя на хоспитализираните и заемане на капацитета от легла в интензивните отделения. Не трябва да забравяме също така, че пандемията се движи неравномерно. Почти 70% от всички случаи от последната седмица са в само 10 държави”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.