Представеният проект отразява редица нови инициативи

Проектобюджет на ООН за 2021 г. в размер на около 3 милиарда долара беше представен от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, говорейки пред Комисията по административни и бюджетни въпроси на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Над 180 страни се включват в инициативата за разпространение на ваксини

„За да изпълним всички задачи, които са ни възложени, ще ни трябват 2,99 млрд. долара, което е с 2,8% по-малко в сравнение с 2020 г., въпреки факта, че трябва да изпълним допълнителни задачи", каза той. „В съответствие с настоящите бюджетни правила, още $49,2 милиона ще бъдат средствата, влизащи в новия бюджет, и по този начин общите средства ще възлизат на $3,04 милиарда. Разходите за специални политически мисии са намалени с 5 милиона долара от нивото за 2020 г. на 707 милиона долара“, каза той.

Представеният проект отразява редица нови инициативи, отбеляза генералният секретар на ООН. По-специално се предлага да се отделят 1,9 милиона щатски долара за прилагането на нова комуникационна стратегия на ООН, тъй като пандемията от коронавируса демонстрира необходимостта от надеждна информация от организацията. 0,7 милиона долара бяха поискани за обучение на служители, участващи в управлението на кризи, а същата сума беше предложена и за разширяване на информационните мрежи и тяхната защита.

СЗО: Стадният имунитет не е опция

"Милиарди хора очакват информация от ООН за пандемията от коронавируса и хиляди служители работят дистанционно, за да изпълнят задачите, поставени пред организацията", заключи той. "Ясно е, че настоящата ситуация изисква да се вземат мерки за решаване на тези проблеми".

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.