Предвижда се регистър на доставчиците и промяна в начина на превоз

Затягат контрола на доставките на храни. Нова наредба предвижда въвеждане на регистър на доставчиците и промяна в начина на превоз. От българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обявиха, че са против новите правила, защото забавят работата, създават нови разходи и административна тежест.

Тази пицария разчита основно на доставки от началото на пандемията. За да отговаря на изискванията, всички автомобили, с които се кара храната, трябва да са оборудвани със специални контейнери за съхраняването й. Тези нови разходи вероятно ще доведат до вдигане на цените за клиентите, пресмята собственикът на пицарията Николай Ташев.

„Ние не желаем да вдигаме цените. Напротив. Но когато нямаш изход и трябва да инвестираш, естествено, че ще се вдигнат цените. Но това е спрямо инвестицията, която ще може да си позволиш. Минималната”, обяснява Николай Ташев.

9% ДДС за ресторанти, книги и детски храни от днес

Използването на такива контейнери ще е задължително и за доставчиците, които използват велосипеди и мотопеди. Дали се спазват правилата ще следят от Агенцията по безопасност на храните.

„Ако храните ще се транспортират до краен клиент в рамките на 2 часа извън хладилно съхранение, те трябва да използват чисти хранителни контейнери, които да подлежат на редовна дезинфекция, така че хигиената да бъде гарантирана. Изискваме тези контейнери да бъдат брандирани с логото на доставчика на храна, така че да е ясно разпознаваемо на клиента коя е фирмата, отговорна за неговата доставка, така че при възникване на инцидент с храни да може да бъде подведен точният бизнес оператор под отговорност”, обясни д-р Кремена Стоева от Българската агенция по безопасност на храните.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация очакват с новата наредба да се въведат и нови такси за бизнеса.

Ще поскъпне ли храната при доставка до дома?

„Над 40 са таксите и изискванията, които той трябва да спазва. И всяко едно нещо, особено в този момент, в който хората едва оцеляват. Лично за мен и за организацията е неразумно. Ние ще настояваме за преразглеждане на тази наредба и взимане под внимание на нашето становище”, заяви Атанас Димитров, зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

От Агенцията по безопасност на храните отговарят, че доставки ще могат да правят само фирми, които са регистрирани по Закона за храните. Те ще бъдат включени в публичен регистър.

„Тези оператори ще продължат да извършват дейността си без да има нужда от плащане на нови такси и нови регистрации. Съответно новите бизнес оператори трябва да се регистрират по правилата на новия Закон за храните”, обясни д-р Кремена Стоева.

От Агенцията по храните ще проверяват и дали доставчиците имат здравни книжки. Наредбата е публикувана за общественото обсъждане до 9 ноември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.