86 компаниии се включиха в изложение за работодатели

Шанс за кариерно развитие в условията на пандемия. Това дава според организаторите си 15-то поредно издание на „Дни на кариерата” в Техническия университет в София.

Въпреки дъждовното време, редица студенти се стекоха към изложението с надежда да открият нови сфери за развитие или да се запознаят по-отблизо със своята фирма-мечта.

„Бих намерил работа за в бъдеще или поне конкретна сфера, в която искам да се насоча, защото все още нямам такава”, казва студентът Иван Иванов.

„В ИГРАТА”: Станислав Генчев за успешната треньорска кариера

„В личностен план се интересувам в развитието си специално към машинното инженерство, автомобилизъм, автомобилни спортове”, казва Христо.

Работодатели също не пропуснаха да потърсят своите бъдещи служители.

„Ние бихме искали първо да намерим интерес, който да ги запали по работата. И след това да могат да развият това, което са научили в учебното заведение”, казва проф. Димитър Тонев от Института за ядрени изследвания и енергетика, БАН.

Освен разнообразие от потенциални работодатели, изложението “Дни на кариерата” дава възможност на студентите да потърсят практики, стажове и нови полета за развитие.

„Гладът за инженери е огромен. Въпреки че се говори за пандемия, говори се за спад на производство - фирмите работят и ще продължават да работят. Особено качествени инженери, каквито ние произвеждаме. Това е богатство за България”, казва проф. д-р инж. Любомир Димитров, зам.-ректор учебна дейност и акредитация, ТУ.

Учени в САЩ, ръководени от българин - с обещаваща терапия срещу COVID-19

На събитието беше и състезателния отбор на Техническия университет, заедно с един от техните два болида - всички техни части разработени изцяло от студенти. Тимът съществува от 2014-та година и вече дори е увенчан с международен успех.

Болидът тежи близо 300 килограма и е с мощност 100 коня. Той завинаги ще остане част от историята и гордост на Техническия университет.

Отборът се надява да намери достатъчно нови партньори, за да може да построи трети болид и да върне отново на пистата догодина. За Новините на Нова, ЛМ...

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.