Димитър Димитров води разработката на антитяло, което не само да предпазва, но и да лекува

Екип от американски учени, ръководен от българин, разработва обещаваща терапия срещу COVID-19. Димитър Димитров, който от години се бори срещу редица смъртоносни вируси и заболявания, води разработката на антитяло, което не само да предпазва, но и да лекува от коронавируса.

Димитър Димитров е роден в Стара Загора. Приет е в Софийския университет още в 10-ти клас, след като печели Олимпиада по химия.

„България беше решаваща за това аз да бъда учен и да се интересувам от това да се спасява човешки живот, да се правят лекарства. Това беше моята мечта”, заявява д-р Димитър Димитров, директор Център за терапия с антитела, Питсбърг

Професионалният му път обаче го води в Съединените щати. През цялата си кариера, се бори срещу най-коварните заболявания - ТОРС, ХИВ, рак. Неговото оръжие - антитялото.

„Антитела са тези, които продуцира нашият организъм. Но може изкуствено да се синтезират”ы обясни д-р Димитров.

Създава Център по терапевтични антитела към университета в Питсбърг. Днес води битка срещу новия враг - COVID-19.

„Вирусът, да кажем, е ключът, а рецепторът е ключалката. Той за да може да влезе в клетката, да отключи, значи вирусът трябва да се навре в ключалката, да отключи и да влезе в клетката”, обяснява д-р Димитров.

Двете антитела, разработени от екипа на д-р Димитров, са способни да блокират този процес. А опитите с подобна терапия върху животни са със 100% успеваемост.

Ако тестовете върху хора са успешни, терапията с антитела може значително да наклони везните в борбата срещу COVID -19.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.