Реката вече е в цветовете на дъгата

За пореден път през последната година и в поредната цветова гама се оцветиха водите на река Русенски Лом. От  тръба в западната промишлена зона на Русе през последните дни изтича вода в сиво, бял или жълт цвят.

През последната година е имало няколко сигнала от живущите в квартала. Това, което тревожи хората, е не само цветът на реката, но и миризмата.

Aвария на хвостопровод замърси водите на две реки

„Става дума за води, които наистина миришат ужасно. Може да се усети дори на улицата, няма и риба”, казват жители на Русе.

Представители на РИОСВ - Русе казват, че опасност за екосистемата няма. Превишения на нормите не били установени. Нямало и сигнали за умряла риба и растителност в зоната.

„Проверките са стартирали преди година. Навсякъде, където е възможно, сме направили проверки. Големите производители имат пречиствателни съоръжения, но това не означава, че те не си позволяват своеволия. Има издадени актове, а проверките продължават”, обясни началникът на отдел „Контрол на околната среда” в РИОСВ – Русе инж. Христо Милков.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.