Призив за тези продукти пусна лечебното заведение в Златоград

Болница в български град изпрати зов за помощ в социалните мрежи. От здравното заведение в Златоград търсят дарения на храни като боб и леща, на дърва за огрев, както и елементарни предпазни средства като защитни маски.

От лечебното заведение уточниха за NOVA, че болницата е в стабилно финансово състояние. Призивът в социалните мрежи бил пуснат, тъй като в региона имало много дарители, които искат да помогнат. По този начин те уточнили от какво имат нужда.

Болницата сама приготвя храната за пациентите си и затова подобни продукти биха били полезни.

Лечебното заведение няма Инфекциозно отделение, въпреки това лекува пациенти с COVID-19.

 

Подобни призиви болницата в Златоград, както и останалите малки болници в региона, всъщност отправят всяка година. Те са основно за хранителни продукти от първа необходимост като картофи, боб и леща, но и дърва за огрев, тъй като болницата там е всъщност единствената обществена сграда в града, която  все още се отоплява на твърдо гориво. Основният проблем обаче е липсата на персонал, особено в тази COVID-ситуация.

  Болницата в Златоград обслужва пациенти от три общини. В момента там има 5 пациенти с COVID-19 и още четирима, които очакват резултатите от тестовете си.

 „COVID пневмония се плаща по 1200 лева в големите болница, а тук при нас ни я плащат като обикновена. Ние и финансово няма да можем да издържим”, обясни д-р Ангел Белев.

Причината болницата да не получава пълната сума от НЗОК е именно липсата на инфекционисти. А персоналът вече съвсем не достига.

„Ние имахме 7 сестри. Едната пенсионерка напуска заради COVID. В момента имаме една сестра положителна, една санитарка положителна, още две сестри с пневмония и чакаме тестовете им. Тоест от утре няма как да вържем графика. Лекарите сме само двама, от февруари само двама. Не можем да се справим”, обясни д-р Ангел Белев.

Засега болницата няма натрупани финансови задължения. Затова и от общината не разбират призива за помощ.

„През годините над един милион лева са дадени на болницата от местните данъци и такси. Ние смятаме, че нашата болница стои стабилна финансово”, коментира Мирослав Янчев, кмет на Златоград.

А от ръководството на болницата обясняват, че чрез призива ориентират желаещите да дарят от какво действително имат нужда.

 „Храната, която хората даряват, тя си е екологична, наша, чиста”, смята д-р Людмил Личев, директор на МБАЛ „Проф. Асен Шопов" – Златоград.

Хората в Златоград са готови да помогнат на болницата си.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си