Те са извършени в рамките на шест месеца

За шест месеца в ЕС са извършени 140 нападения на базови станции за мобилна комуникация, съобщава информационният портал „Евроактив”. Причината е разпространеното мнение, че 5G мрежата има връзка с пандемията от коронавирус. Повечето от престъпните деяния са били извършени във Великобритания и Холандия.

ЕС призова за борба с дезинформацията за 5G мрежите

Ето защо 15 държави членки са настояли Брюксел да предприеме конкретни мерки за борба с дезинформацията. Писмото е подписано от Австрия, България, Гърция, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Словакия, Финландия, Хърватия, Чехия, Швеция и Естония. Те настояват заместник-председателите на ЕК Мартрете Вестагер и Вера Йоурова, както и еврокомисарят по вътрешен пазар Тиери Бретон да предприемат активни действия за борба срещу конспиративните теории. 

Instagram ще трие обидните коментари под снимките

„Бихме искали да подчертаем, че актовете на вандализъм срещу телекомуникационната инфраструктура и ескалиращата дезинформация срещу електромагнитните полета (ЕМП) и 5G представляват не само заплаха за икономиката на засегнатите страни членки, но и пречат на способността на Европейския съюз да изпълни амбициозните си цели”, се казва в писмото.

В редовните си отчети за борба с лъжливата информация ЕК постоянно напомня за многобройните материали в социалните мрежи, които тиражират твърдението, че пандемията от коронавирус и разпространението на 5G технологиите са свързани с плановете на някакво световно правителство в сянка, корпорации и тайни общества да чипират населението на Земята или да го променят и подчинят по някакъв друг начин.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.