Това сочи изследване на американски учени

Някои води за уста и перорални антисептици могат да деактивират човешки коронавируси и, според ново проучване, помагат за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19, съобщава БГНЕС. 

Популярно лекарство срещу киселини в стомаха помага при COVID-19

Резултатите, публикувани в „Journal of Medical Virology“, сочат, че някои от тези продукти могат да бъдат полезни за намаляване на вирусното натоварване или количеството на вируса в устата след попадането му там.

Изследователи от Колежа по медицина в Пенсилвания, САЩ, тествали няколко орални и назофарингеални разтвори в лаборатория за способността им да деактивират човешки коронавируси, които по структура са подобни на SARS-CoV-2. Прегледаните продукти включват 1-процентен разтвор на бебешки шампоан, пероксид за премахване на болки в устата и води за уста. 

„Докато чакаме да се разработи ваксина, са необходими методи за редуциране на предаването. Изпробваните от нас продукти са лесно достъпни и често са част от ежедневието“, каза Крейг Майерс, професор в пенсилванския колеж.

СЗО: „Ремдесивир” не лекува COVID-19

Носната и устната кухина са важни точки за влизане и предаване на човешки коронавируси.

1-процентовият разтвор за бебешки шампоан, често използван от лекарите за промивка на синусите, деактивира повече от 99,9% от коронавируса след двуминутно време на контакт. Някои от продуктите за гаргара също се оказали ефективни. Много от тях деактивират повече от 99,9% от вируса само след 30 секунди съприкосновение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си