84% от българите са срещу смяната на часа

Още през 2018 г. проучване на европейските нагласи показа, че жителите на Стария континент не желаят периодично да местят стрелките на часовника. 84 на сто от участвалите в анкетата 4,6 милиона души се обявиха против преминаването от едно часово време към друго. Българите мислят по същия начин, показват данните за нашата страна – и тук само 16 на сто подкрепят смяната на времето.

Следвайки настроенията Европейската комисия реши да препоръча премахване на сезонното преместване на часовниците. Решението обаче ще бъде взето през 2021 г., като всяка страна самостоятелно ще реши кое време да избере – лятното или зимното (астрономическото).

В България привържениците на лятното време са 51 % срещу 38 на сто в полза на зимното време. Данните отново са актуални към 2018 година. Официално страната ни все още не е решила как ще настроим часовниците.

Връщаме часовника с час назад в неделя

Отиваме край река Дунав в Свищов. Да върнеш стрелките на историческата часовникова кула в града съвсем не е лека задача. Този местен символ от 1763 г. разполага с прецизен австрийски механизъм, инсталиран в края на 19 век. Инженерният шедьовър лесно се превърта напред, но няма опция стрелките да се връщат назад, обяснява човекът, който поддържа механиката - Божидар Линков, и допълва: „Сега, ако трябва да го направя, необходимо е да го извъртя 12 часа напред. Или по-скоро 11, за да дойде на правилния час”. 

Божидар е от хората, които не се влияят от смяната на часовото време. Далеч по-загрижен е за своя часовник, който се оказва подвластен на времето, но не часовото, а метеорологичното. Божидар разказва: „Есенно и пролетно време, когато сутрин е студено, а после - горещо, часовникът почва да се колебае. Прави разлика - избързва или изостава. И аз трябва да го коригирам с един болт. Зимно време една нагласа, лятно време - друга нагласа.” 

Подобно на австрийската машина в Свищовската кула, Божидар е непоклатим пред местенето на стрелките. Повечето европейци обаче не са така безразлични и категорично се обявяват срещу смяната на времето. Сред тях е Росица - клисар в храм „Свети Архангел Михаил” в свищовското село Вардим.

Зимно или лятно време - какво предпочитат българите?

Години наред тя  бие камбаната, но не на часовника, а в църквата. Смяната на времето със сигурност не може да разклати вярата й. Когато обаче става въпрос за здравето, това не е така. Тя обяснява: „Пием лекарства за кръвно. Сменяме часа. Това е рязка промяна”. 

Проучванията на Европейската комисия показват, че 1/3 от хората на континента смятат по същия начин – тоест, че преместването на стрелките носи „много негативен” ефект. Професорът по медицина Стивън Локли от Университета “Харвард” коментира как човешкият организъм привиква с цикъла на дневната светлина. „Промяната на часа води до умора, лошо настроение, объркан метаболизъм. Добър пример са служителите, които работят на смени. Те са предразположени към рак, инфаркти, диабет, депресия”, поясни специалистът.

По същия начин, дори по-силно, местенето на стрелките засяга възрастните хора, убедена е Станка от село Вардим: „Обърквам се. Докато свикнеш - да ставаш рано, вечер се стъмва по-рано.” 

Европа вече реши да прекрати смяната на часовото време през 2021 година. Всяка страна самостоятелно ще определи дали да се движи по лятното или зимното. У нас този важен избор предстои.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.