Откритието е направено случайно

За пръв път от 120 години – учени откриха огромен коралов риф, разположен в северния край на Големия бариерен риф край бреговете на Австралия, съобщава Би Би Си. Със своите близо 500 метра височина коралът е по-висок от нюйоркския небостъргач „Емпайър Стейт Биллдинг” и дори кулите близнаци „Петронас” в Куала Лумпур, Малайзия.

Големият бариерен риф бавно изчезва

Учените са открили новия риф, разположен край брега на Кейп Йорк, миналата седмица. Те извършвали 3D мапинг на океанското дъно в района, когато съвсем случайно се натъкнали на коралите. Екипът от изследователи на базираната в калифорния неправителствената организация „Шмид Оушън Инститют”, използвала специален робот, за да обследва рифа.

 

Оказало се, че той е в близост, но не е част от известния Голям бариерен риф, който е дом на 1500 вида риба и над 400 вида корали. Големият бариерен риф се простира на 2300 километра дължина по австралийското крайбрежие и е включен в списъка на Световното наследство през 1981 година заради „изключителнaта си важност за науката”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.