Очаква се тя да спести време за бизнеса, който внася или изнася стоки за и от Европейския съюз

В сряда Европейската комисия предложи новата си инициатива, наречена "Единен прозорец на митническата среда на ЕС", която се очаква да опрости митническите процедури между различните органи, за да спести време за бизнеса, който внася или изнася стоки за и от Европейския съюз.

ЕС отделя 100 милиона евро за бързи тестове за коронавирус

Тази инициатива е част от плана за действие на митниците, който Комисията разработи, за да се справи успешно с управлението на риска, управлението на електронната търговия и насърчаването на съответствието.

"Дигитализацията, глобализацията и променящият се характер на търговията представляват както рискове, така и възможности, когато става въпрос за стоки, пресичащи границите на ЕС. За да се справят с тези предизвикателства, митниците и другите компетентни органи трябва да действат като едно цяло, с по-цялостен подход към многобройните проверки и процедури, необходими за безпроблемна и безопасна търговия", заяви комисарят по икономика Паоло Джентилони.

Шарл Мишел се обяви за обща система на тестване в ЕС

"Днешното предложение е първата стъпка към напълно безхартиена и интегрирана митническа среда и по-добро сътрудничество между всички органи на нашите външни граници", допълни той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си