Коментират Деси Плевнелиева, Тити Папазов и Иван Гарелов

"В атаките във Франция е използван нож, защото той е най-лесното за използване оръжие и същевременно се открива много по-трудно от другите. В арабския свят да боравиш добре с хладно оръжие е признак на мъжество и лидерство. Ножът е и най-лесното средство, с което можеш да заобиколиш охраната на различни места и мероприятия". Така журналистът Иван Гарелов коментира в ефира на "Пресечна точка" серията от терористични атаки във Франция.

"Ескалацията на напрежението явно е много голяма, защото дори не се е стигнало до нещо планирано, а са извършени хаотични и неподготвени атаки. Трябва да има компромис и по-мъдрият да отстъпи. Радикалният исламизъм е изключително страшен проблем. Разумът трябва да надделее", коментира спортният мениджър Тити Папазов.

"Пресечна точка": Власт под карантина, онлайн обучението и смяната на времето

"Хората, които трябва да разрешат този проблем, са политическите и религиозни лидери. Това е вид война. Екстремистите наистина представляват малък процент от вярващите, но за сметка на това са твърде крайни. Те силно вярват, че ако убият дадени хора ще отидат на по-добро място", заяви Десислава Банова-Плевнелиева

Втората тема, по която гостите дискутираха, бе напрежението между "Донкудов" 1 и "Дондуков" 2.

"Войната между двете институции не е спирала и за момент. Паузите са за намиране на нов повод за битка. Струва ми се, че мир няма да има. Решението ще дойде чак след президентските избори. Тогава ще се разбере резултатът", смята Гарелов.

Според Папазов пък в интерес на страната би било Борисов и Радев да се разберат. Спазването на противоепидемичните мерки от тяхна страна било крайно задължително и задължаващо.

"От тях трябва да дойде примерът към останалата част на обществото. Всеки е свикнал в България да се правят компромиси. Точно сега е важно ние да видим съпричастност и стриктно спазване на правилата. Едва тогава те ще имат правото да изискват от останалата част от народа", заяви Папазов.

„Пресечна точка”: Предизборни договорки, медии на ръба и рисковете на младите

Деси Плевнелиева същи изрази съгласие, че битката между двамата ще продължи до следващата година, когато ще има важни избори. Тя обаче подчерта, че именно Радев е започнал войната.

"Нека не забравяме кой даде старт на всичко това. При полагането на клетвата си Радев даде на парламентарните групи срок от една седмица. От ден първи той избра конфронтацията. Няколко пъти Борисов се опита да подаде ръка. Не смятам, че мандат на президент или премиер трябва да бъде подчинен на такъв вид битка. Битката при тях трябва да е за народа", каза още Плевнелиева.

Панелистите завършиха обзора на деня, изразявайки мнението си за разнопосочните сигнали за коронавируса, които се отправят в нашето общество.

"Живеем в интересни времена. Случват се неща, които сме гледали само по филмите. За съжаление, в паниката си, хората са готови да повярват на много конспиративни теории. Лошо е и, че не всички лекари са на една позиция. Ако обаче не вярваме на тези у нас, е добре да видим какво се случва по света. Световни научни центрове като Оксфорд, Харвард и Робърт Кох не може да грешат. Те категорично казват, че вирусът е много страшен. Маските и спазването на дистанция са от изключително значение", каза Деси Плевнелиева.

„Пресечна точка”: За външните наблюдатели по време на избори и за работата от вкъщи на фона на пандемията

"Ние, българите, имаме висока степен на недоверие към всичко. Трябва обаче да видим какво се случва по света. Там ще открием истината", заяви Тити Папазов.

Той добавя, че докато се намери васкина, много хора ще прекарат заразата. Важно било обаче, чрез нашето отговорно поведение, да направим така, че здравната система да не е претоварена и да може да се оказва помощ на истински нуждаещите се.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.