Това стана с промени в наказателно- процесуалния кодекс

Вече са ясни правилата, по които ще се избират кандидатите на страната ни за европейски прокурори. Това стана с промени в наказателно-процесуалния кодекс и в закона за съдебната власт, които бяха одобрени на първо четене. Текстовете предвиждат обвинителите да са поне двама.

Прокурорите сами ще предлагат кой от тях да стане европейски прокурор под разпореждането на обвининтел номер 1 в Европа Лаура Кьовеши. Номинацията обаче не означавала избиране.

„В този законопроект ние уреждаме процедура, за да определим кандидати, а не европейски делегирани прокурори. Казва се само, че прокурорската колегия ще извърши подбора и това ще са само прокурори. Нека не изкривяваме това”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

От опозицията обаче настояват подборът да се случва от пленума на Висшия съдебен съвет, а не само от прокурорите. Само така щяло да се гарантира прозрачен избор.

„След като може да са съдии, прокурори и следователи. Защо само прокурорската колегия да ги избира. Законопроектът е написан така, че ако не посочва точния човек, който сте си избрали, то показва от кои среди да го изберете”, каза Крум Зарков от БСП.

От опозицията се усъмниха и че бъларските европрокурори ще са зависими единствено от Лаура Кьовеши.

„Как ще бъде един делегиран прокурор независим, когато по едно дело има пряк контрол от горестоящия прокурор, а по друго дело – няма такъв”, заяви Филип Попов от БСП.

Дебатът доведе и до взаимни обвинения – за корупция и за това кой и защо е спирал европейски пари за България.

„Кой е един от най-големите проблеми на България по време на управлението на ГЕРБ? - Корупцията. Начинът, по който ще избирате европрокурори ще засилва евроскептицизма и недоверието на българския народ”, твърди Корнелия Нинова от БСП.

„Длъжна съм да ви припомня времето, когато заради корупция се спираха европейските фондове за България. Това време беше, когато и вие бяхте зам.-министър. 2008 г. - замразени средства по ИСПА, ФАР, САПАРД. Вие ли ще ми говорите за липса на доверие в правителството?”, пита Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Промените бяха приети с 95 гласа „За”, като само от БСП гласуваха против.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.