Всеки петък тя стои пред сградата на парламента в Стокхолм

Шведската екоактивистка Грета Тунберг заяви, че преустановява редовните си протести пред парламента заради рязкото увеличаване на случаите на коронавирус в страната и отново ще пренесе активността си изцяло в интернет, предаде Ройтерс.

„Положението се влошава, така че се връщам към онлайн климатичните стачки”, обяви Тунберг пред своите около 4 милиона последователи в Twitter.

Грета Тунберг призова американците да гласуват за Джо Байдън за президент

От август 2018 г. Тунберг всеки петък не ходи на училище, за да стои пред сградата на парламента в Стокхолм с искане правителството да вземе мерки срещу климатичните промени. Това, което започна като самостоятелен протест със саморъчно изрисуван плакат, бързо прерасна в световно движение, най-вече заради вниманието, което привлече в социалните мрежи.

През март, когато пандемията започна да набира сила, шведската тийнейджърка призова активистите да протестират в интернет, но през септември се върна на обичайното си място пред парламента.

Представиха документален филм за Грета Тунберг

На 28 октомври Швеция регистрира 2 820 новозаразени - най-големият брой от началото на пандемията.

„Пазете се, грижете се един за друг и да изравним кривата (на новите случаи)!”, написа екоактивистката.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си