В него се редуват кадри от демонстрации и срещи

„Интелигентен и срамежлив тийнейджър, смазан от отговорност”. Така младата екоактивистка Грета Тунберг се описа във видеовръзка по време на представянето на кинофестивала във Венеция на документален филм, който проследява климатичната ѝ битка от първия ден, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес.

Грета Тунберг е щастлива, че се връща в училище (ВИДЕО+СНИМКА)

Филмът „Аз съм Грета” беше представен извън конкурсната програма. Документалната лента проследява епопеята на младата шведка - от първия ден на стачката ѝ пред парламента на Стокхолм през 2018 г. до успеха ѝ в мобилизацията на милиони младежи по света и срещите с държавни ръководители, за да ги призове да се ангажират със съдбата на планетата, предава БТА. 

В документалния филм се редуват кадри от демонстрации и срещи - от папа Франциск до френския президент Еманюел Макрон, лични сцени от живота на почти обикновена тийнейджърка - от стаята ѝ или от приготвянето на торта заедно с майка си, и безброй нощни пътувания с влак през Европа заедно с баща си.

Грета Тунберг дарява 1 милион евро за благотворителност

Филмът е дело на младия шведски документалист Нейтън Гросман, който почти случайно снима първия ден от климатичния поход на Грета, след което в продължение на година я следва „като сянка”.

„Човек разбира, че тя прави всичко това не за да стане известна или за да има успех в социалните мрежи, а защото наистина е взела присърце климатичната криза”, казва Гросман.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.