„Намираме се в сериозна фаза на пандемията”, заяви здравният министър

Здравният министър проф. Костадин Ангелов връчи ключовете на 20 нови линейки, които ще подпомогнат работата на центрове за Спешна помощ. 17 от тях са предназначени за ЦСМП – София, 2 за ЦСМП - Пловдив и 1 за ЦСМП - Варна.

„С тях ще се подобри логистичният процес по извозването на пациенти до спешните отделения. До настоящия момент проектът за модернизация на Спешната помощ включва доставките на 400 линейки от различен тип. Доставени до момента са 220, предстои да получим още 40. Ще се разпределят по местата с най-голяма нужда”, допълни проф. Ангелов.  

По 200 легла за пациенти с COVID-19 във всяка голяма болница

Той обяви, че страната се намира в сериозна фаза на пандемията. Ако разумът не надделее, цифрите ще станат по-лоши, смята министърът.

Той подчерта, че до края на деня ще има нова заповед, според която големите лечебни заведения в страната ще трябва да реорганизират процеса си на работа и да разкрият по 200 легла за пациенти с коронавирус.

„Болниците в София, които ще разкрият отделения с по 200 легла, са „Св. Анна”, „Софиямед”, „Токуда”, Александровска”, „Пирогов” и ВМА”, добави проф. Ангелов.

Министърът посочи, че отговорът на въпроса дали ще има достатъчно медици, които да покрият нуждите на новооткриващите се легла, е много труден.

СЛЕД ЕДНОЧАСОВ ПРЕСТОЙ ПРЕД БОЛНИЦА: Болен от COVID-19 издъхна в линейка

От изявлението на проф. Ангелов стана ясно, че е разпоредил на Спешните центрове в страната да подават всяка сутрин информация до РЗИ за отказан спешен прием, ако има такъв. Така Министерството на здравеопазването ще може да предприеме необходимите действия.

„Тревожно ми е, че виждам, как някои пациенти не могат да достигнат до лечебни заведения. Това е голям проблем и се надявам да бъде решен в следващите дни. Не е нормално пациент да не получи помощ”, каза още той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.