Д-р Гинка Делиева вече се възстановява, но все още е под карантина

На първа линия, но от вкъщи. Вече месец животът на д-р Гинка Делиева от Военномедицинска академия изглежда така. Въпреки че е под карантина след тежко боледуване от COVID-19, инфекционистът не спира да работи. Консултира пациентите си онлайн, за да е в помощ на колегите си, които по думите й, отдавна вече са прехвърлили границата на човешките възможности.

Отново над 4000 новозаразени с COVID-19 и много починали

Чухме за нея през март, когато COVID-19 все още беше ново явление, когато не познавахме лицата на хората, които се борят срещу него. И когато нейният син ни разказа за нея с писмо във Facebook - "Писмо до майка ми".

Днес д-р Делиева е заразена от пациент. Вече се възстановява, но все още е под карантина. „Мога да кажа, че толкова тежко не съм боледувала от никоя друга инфекция. Имах пневмония и чернодробно затягане, така че беше мъчително”, казва тя.

„След една седмица домашно лечение, бях хоспитализирана поради влошаване на състоянието ми. За човек, който работи в COVID-отделение, когато той сам е пациент, страховете може би са още по-големи от тези на обикновените хора, тъй като зная какво би могло да се случи”, допълва тя.

Инфекционист на 81 се грижи за болните с COVID-19 в Дупница (ВИДЕО)

„Когато имаме тежък пациент с изразена дихателна недостатъчност, пред интубация, се прекарват часове наред в стаята с него, за да му се помогне. Тогава е най-рисково за персонала и аз съм сигурна, че при мен нещата се случиха по този начин. Въпреки абсолютно пълното оборудване и всички мерки, които се взеха след това”, разказва д-р Делиева.

Още по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.