От БСП обвиниха управляващите, че си „купуват гласове”

Скандал в парламента заради помени в правилника на Народното събрание. БСП обвиниха управляващите, че си „купуват гласове”, за да си осигурят кворума.

Парламентът гласува увеличаване на правомощията за независимите депутати. По този начин те ще имат право на декларация от трибуната. Увеличава се и времето им за изказванията.

Това предизвика скандал между БСП и управляващите. Левицата обвини ГЕРБ, че така си осигурява подкрепа за кворума, който ще се събира с гласовете на отцепниците от БСП.

От ДПС критикуваха управляващите по друга тема. Мустафа Карадайъ определи състава на ЦИК като „незаконен”.

„Виждаме, че в първа точка се прави опит да правилникът да бъде нагласен така, че да е удобен на управляващите”, заяви Кристиян Вигенин от БСП.

„Ако продължите да се държите по този начин - все едно сте в личната си кухня, а не в парламента, моля ви, да напуснете това място”, каза Таско Ерменков от БСП.

„Това става с гласуване. И преди две седмици колегите ми потвърдиха, че мястото ми е тук, за което им благодаря”, отговори Цвета Караянчева.

„Така се купува кворум. ГЕРБ и „Обединените патриоти” са готови на всичко да задържат до 2021”, коментира Филип Попов от БСП.

Липса на кворум провали днешното заседание на парламента

Последва отговорът на управляващите.

„Вие как подпомагате на България в тази ситуация? С това, че горяхте маски и се разхождахте без маски?”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Отцепниците от БСП не спестиха критика към бившите си съпартийци.

„Ролята на опозицията не е да отсъства, а да противодейства. Не може с безотговорно поведение да се използват облаги от заеманите постове”, заяви Красимир Янков.

Острият тон към ГЕРБ и Цвета Караянчева продължи. ДПС отново сигнализираха, че закононарушенията при избора на членове на ЦИК продължават.

„Могат да приведат в съответствие със закона състава на ЦИК и да свалят доверието от Цвета Караянчева като председател на Народното събрание. Засега всичко е във вашите ръце”, заяви Мустафа Карадайъ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.