Днес се навършват 30 години от свалянето на петолъчката от Партийния дом

На 10 ноември разказ за събитията от 1989 г. и за символа на социалистическа България. Изградена от тон червено стъкло и два килограма злато, близо половин век петолъчката на Партийния дом се издига на 56 метра височина - на най-високото тогава място в София..

След два дни подготовка, от втори опит, в ранната утрин на 4 октомври 1990 г., тон червено стъкло и два килограма златни лайсни политат във въздуха. Символът на социалистическа България остава в миналото. Говори се, че хеликоптерът приземява петолъчка от Партийния дом в околностите на софийското село Долни Богров. След това обаче, следите ѝ се губят. Каква е съдбата на яркочервената социалистическа гордост днес никой не знае.

Далеч от центъра на София, на входа на Музея на социалистическото изкуство има червена петолъчна звезда, напомняща тази от хеликоптера. Всъщност, тя се извисява първа над Партийния дом. На най-високото тогава място в столицата. Захвърлена в двора на бившата Централна баня, тя пристига при отварянето на музея през 2011.

„Тя е поставена на сградата на бившия Партиен дом в средата на 50-е години, когато се строи центърът на София”, обясни Николай Ущавалийски, завеждащ филиал „Музей на социалистическото изкуство” на Националната галерия.

През 1984-та ЦК на БКП заменя звездата с нова - проектирана и произведена в бившия Съветския съюз. Старата е оценена като недостатъчно достойна, разказва доц. Груев - стопанинът на Държавна агенция „Архиви”, намираща се в съседство на бившия Партиен дом.

 

 

Наред с развятото червено знаме и свития юмрук, петолъчката е централен символ на комунистическата идеология, обяснява председателят на Архивите. Нищо около нея обаче не е случайно.

„Архитектурата възпитава. Идеята е обикновеният човек да бъде буквално смачкан от нея. Тя действа монументално, така че обикновеният човек да се почувства малък и беззащитен пред тези обеми, арки, колонади”, допълни доц. д-р Михаил Груев.

След събитията от 10 ноември 1989-та, през лятото на следващата година, Партийният дом е подпален. За свалянето на петолъчката от върха му започва да се говори още тогава.

Повечето автори отделят малка колонка на първа страница на събитието със снимка. Наблягат на това, че демонтирането започва малко след 7 часа и се осъществява едва след втори опит. Поради недовършени подготвителни дейности и привършване на горивото на хеликоптера. Вестник „Демокрация” съобщава за чрез карикатура.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.