Към Макрон и Курц с видеовръзка се присъедини и Меркел

Европа готви отговор на растящата терористична заплаха. Френският президент и австрийският канцлер се срещнаха в Париж, за да обсъдят предизвикателствата, след атентатите във Франция и Австрия.

Еманюел Макрон обяви, че иска границите на Европа да останат отворени, но в същото време те трябва да бъдат по-добре защитени.

 

Видео: Ruptly

Към Еманюел Макрон и Себастиан Курц, с видео-връзка се присъединиха Ангела Меркел от Берлин, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от Брюксел.

 

 

"Тероризъм е самият акт, но идеологията зад него е политическият ислям. Необходима е координирана борба срещу политическия ислям, срещу основата на идеологията, която създава тази агресия срещу нашето общество, срещу западния ни начин на живот. Докато тази идеология съществува, ще има млади хора, които искат да се радикализират, ще има проповедници на омразата, които може би няма да извършат терористично нападение, но подтикват други да го направят", заяви Себастиан Курц.

Меркел заяви, че има спешна необходимост Европа да реформира шенгенската зона след неотдавнашните терористични атаки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.