Те ще бъдат разкрити в рамките на тази и следващата седмица

COVID зони пред поликлиниките в София се включват в борбата със заразата. От днес във фургони пред три ДКЦ-та -11 ,12 и 17 поликлиника ще правят антигенни тестове. Целта е така да се намали натискът над болниците.

Боряна е първият пациент в COVID зоната пред 11-та поликлиника в София. Пристига с грипоподобни симптоми. Решава да дойде в изградения пред поликлиниката фургон след препоръка от личния лекар.

Ангелов: Страхът не е основание за настаняване в болница

Прегледът започва с измерване на температурата и нивото на кислород в кръвта. Следва и самият антигенен тест. Резултатът излиза след 15 минути. Заради факта, че е със симптоми, за Боряна тестът е безплатен.

„Целта е да може да се направи тази диагностика с клиничен преглед от лекар, безплатен антигенен тест за пациенти, които са насочени от лекарите или които са с грипоподобни симптоми”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

За тези, които искат да направят изследването профилактично, ще трябва да си го платят.

 

 

„Цената при нас, в нашето ДКЦ, на един антигенен тест, е 30 лева. Ако иска да ползва пакетната цена , който иска и антигенен тест, кръвно изследване със снимка на бял дроб, цената е 50 лева”, обясни Таня Евтимова, управител на ДКЦ 11.

Според специалистите антигенният тест е толкова надежден, колкото и PCR-ът. При пациенти с положителни резултати ще се уведомяват личните лекари и регионалните здравни инспекции.

„Общо до края на седмицата 7 поликлиники ще отворят такива кабинети, очакваме следващата седмица да се включат поне още три”, заяви Фандъкова.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.