Тя разбира, че е бременна 10 дни, след като в страната ни е обявено извънредно положение

„Мис свят България 2003” Райна Налджиева пребори коронавируса в 9-ия месец и роди здрави близнаци.

„Румяна и Александър - две ангелчета, появили се на Архангеловден”. Това написа в социалните мрежи тяхната майка. В семейството на Райна и китариста на група „Каффе” Георги Янев близнаците са чакана двойна радост, но и двойно изстрадана. Месец преди да роди, бъдещата майка се заразява с коронавирус.

„Не излизах никъде и беше странно, че въпреки това се разболях”, разказва Райна.

Тя разбира, че е бременна 10 дни, след като в страната ни е обявено извънредно положение. Признава, че този факт дори я успокоил.

„Това е най-добрият период за бременеене. Стоиш си вкъщи, пазиш се и си бременееш”, посочи тя.

Следващите осем месеца протичат по същия начин. Макар че носи в утробата си близнаци, жената е спокойна. Пази се, но без да изпада в паника заради пандемията. В началото на деветия месец обаче нещата се объркват.

„Всичко започна с грипоподобна симптоматика - настинка, хрема и лека кашлица”, каза акушер-гинекологът от МБАЛ „Надежда” д-р Павлина Арабаджикова.

За доктора от болницата за женско здраве Райна е първата пациентка, която се заразява с вируса по време на бременност. Обяснява, че бременните не боледуват по-често, отколкото останалите. Поради особената имунна нагласа на организма по време на бременност обаче е възможно болестта да протече по-тежко. Най-рисково е заразяването в първите месеци от бременността.

„При мен нещата се развиха много бързо. Сутринта се събудих и не се чувствах добре. Дори казах на мъжа ми - или съм болна, или ще раждам. След 4 часа вече бях с почти 39 градуса температура”, споделя Райна.

„Наблюдаваме заразените бременни и им предписваме подходящи за тях медикаменти. Има повишен риск от преждевременно раждане, но това е само при тежко инфектираните пациенти. Няма доказателства, че бебетата боледуват в майчината утроба”, заяви още д-р Арабаджикова.

„Докторката ме успокояваше постоянно, че на бебетата им няма нищо. Измъчваше ме силно треската. Всичко ме болеше, беше ми студено и нищо не можех да направя. Болките в ставите бяха големи. Имах 4-5 кризисни дни и след това започнах да се подобрявам”, добави още „Мис свят България 2003”.

Шест дни, след като Райна дава отрицателен PCR тест, близнаците се появяват на бял свят - живи и здрави. От два дни вече са си вкъщи.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.