От бранша предупреждават, че са поставени в риск от изчезване

Мерките, предложени за подпомагане на служителите в бранша са недостатъчни, категорични са хотелиери и ресторантьори. Те настояват в случаите, когато министерска заповед спре дейността им, държавата да поема разходите за наем, ток, вода, отопление и заплатите на служителите на трудов договор. Настояват още за същия период да бъдат освободени от данъци и такси.

КУПОН ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Заведенията искат да отворят врати за празниците

„Благодарни сме на всичко, което държавата и правителството полага като грижи за нас, но с оглед на сложността на ситуацията трябва има промени и някои неща да се дообогатят. По отношение на работното време, част от нощните заведения и клубовете се оказаха заложник. Те затвориха първи по време на предишната вълна. Сега пак затвориха първи и не се знае кога ще отворят. Много от тях осигуряват хората си на 4 часа с оглед на работното време и това, че работят основно в събота и неделя. Не е справедливо да лишават персонала си от помощи заради договорите, които са подписали, а да ги редуцират на 50%”, заяви Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Ресторантьорите искат отпадане на ограниченията за Студентския празник и Нова година

От бранша посочват, че в част от ресторантите вече има заразен персонал, който подлага на риск здравето на клиентите. Нямало обаче механизъм, според който да се самокарантинират, а ако го направят – никой не поема обезщетението им. „Това е изключително сложен период, който трае между 14 и 28 дни. Тези, които са болни, излизат в болничен и им се плаща обезщетение. Но здравите няма как да продължат работа, защото заведението не работи, а това е изключително сериозен проблем”, заяви Димитров.

„В риск е не само персоналът, но и собствениците на заведения, чийто бизнес вече почти година е спънат. А той е един от основните стълбове на икономиката в България”, предупреди зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Подробностите гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.