Анализ на Джослин Новек от Асошиейтед прес

Питайте избирателката от Вирджиния Мери Хейс защо Джо Байдън е победил Доналд Тръмп и тя няма да се поколебае в отговора си. "Тези избори ги спечелиха жените", казва 56-годишната Хейс, майка на три деца и привърженичка на Байдън от Лисбърг, щата Вирджиния. Тя отличава две категории гласоподавателки, от които самата тя е част: чернокожите жени и живеещите в предградията жени. „Тръмп настоятелно молеше втората група - в която отблъсна някои жени като ги нарече "домакини" - да го харесат. Молбата му обаче беше неискрена”, каза тя.

"Показахме на Америка, че жените от предградията са разнообразни и са прекрасна колекция от етноси, раси, брачен статут, професии и много други категории. Жените от предградията се мобилизираха, решени да свалят Тръмп от власт", каза Хейс. И успяха, добави тя.

Джо Байдън: Отказът на Тръмп да признае резултата е безотговорност

Почти от момента, когато Тръмп положи клетва за президент, лицето на съпротивата бяха жените, които участваха в огромни шествия и помогнаха на демократите да подобрят позициите на междинните избори от 2018 г.

Затова през 2020 г., когато жените честват 100-годишнината от 19-ата поправка на конституцията, която им дава право да гласуват, мнозина очакваха, а някои допитвания показваха, мощно отхвърляне на Тръмп с още по-голяма разлика между мъжете и жените. Резултатите бяха малко по-сложни.

Хейс е права, че жените бяха от ключово значение за победата на Байдън. Простичко казано, ако бяха гласували само мъже, Тръмп щеше да спечели. Чернокожите жени и конкретно жените от предградията се оказаха стълбове в коалицията на Байдън. Изборите обаче напомниха и колко силни са републиканците сред други групи жени.

Тръмп имаше лека преднина сред белите жени и много по-голяма преднина сред белите жени без висше образование според анкета на АП сред повече от 110 000 гласоподаватели. И въпреки очакванията, че често анализираната разлика между половете ще се увеличи, тя като цяло си остана същата като на предишни избори, включително тези от 2016 г.

Домашните любимци на американските президенти (ГАЛЕРИЯ)

В Конгреса голямата новина беше значителното увеличаване на жените републиканки и рекорден общ брой на жени в 117-ия Конгрес - най-малко 141, в това число 105 демократки и 36 републиканки по настоящи данни на Центъра за американски жени в политиката на университета "Рътгърс".

„Като цяло резултатите са "движеща се мишена", каза директорката на центъра Деби Уолш. „В общи линии обаче това беше добра година "както за избирането на жени от двете партии, така и за избирателната активност на жени гласоподаватели", посочи още тя. И, разбира се, беше разрушен огромен "стъклен таван" с избирането на първата жена вицепрезидент Камала Харис.

Изследването на АП показа 9 процентни пункта разлика между мъжете и жените в подкрепата за Байдън и Харис: 55% от жените и 46% от мъжете. Това е като цяло непроменено от междинните избори през 2018 г., когато тази разлика беше 10 пункта – 58% от жените и 48% от мъжете подкрепиха демократите в избори за Конгрес.

Противно на някои очаквания, "това беше съвсем средностатистическа разлика в половете", каза Сюзан Каръл, преподавател по политология и женски и джендър изследвания в "Рътгърс".

Половата разлика в подкрепата за кандидати на демократите е средно 8 процентни пункта в последните 10 президентски избори по данни на "Изследвания на американски национални избори".

„Така че за всеки, който е очаквал победоносна вълна за който и да е от кандидатите, се получи "едва леко набраздяване на водната повърхност", каза Каръл. Все пак жените републиканки в Конгреса, които отдавна изостават от колежките от Демократическата партия, сега бележат осезаем напредък: като минимум рекордните 36 жени от Републиканската партия ще са в Конгреса от догодина и те вече увеличиха над два пъти числеността си в Камарата на представителите.

"Това е историята в този избирателен цикъл. Те наваксаха всички загубени през 2018 г. позиции", каза Деби Уолш. Остава обаче голяма разлика между тях и колежките им демократки - най-малко 89 жени от Демократическата партия ще са в новия състав на Камарата на представителите.

Феминистката лидерка Елинор Смиъл каза, че това е важен напредък, въпреки че тя самата не е съгласна с платформата на Републиканската партия. "Ако искаме да постигнем половината места в Конгреса, ще трябва да имаме повече републиканки, както и повече демократки", каза Смиъл, която е президент на организацията "Феминистко мнозинство".

Смиъл добави, че разликата между мъжете и жените, макар и по-малка, отколкото се е надявала, все пак е била решаваща в президентската надпревара. "Тя помогна на Байдън и Харис да спечелят предградията", каза тя, като спомена конкретно предградията на Филаделфия и Питсбърг в ключовия щат Пенсилвания, който беше спечелен от Байдън.

Анкетата на АП сред повече от 110 000 избиратели показва, че Тръмп е победил с минимална разлика Байдън сред белите жени, главно благодарение на подкрепата от селските райони и малките градове.

ЖИВОТЪТ НА ДЖО БАЙДЪН: Лични трагедии и възход в политиката (СНИМКИ)

Байдън обаче води сред жените от предградията, където печели с 59 на 40% срещу Тръмп в група, която съставлява около една четвърт от целия електорат на национално ниво. Байдън е спечелил категорично сред чернокожите жени с 93% срещу 6 процента за Тръмп според анкетата.

Тръмп е спечелил убедително сред белите жени без висше образование с 60 на 39 процента, докато Байдън е спечелил сред белите жени с висше образование с горе-долу същата разлика.
Резултатите отново показват, че въпреки като цяло стабилната разлика между половете, "има различни групи сред жените, които са дали преднина на всеки от двата лагера", каза Уолш.

Ключов елемент в половата разлика тази година, както отбелязват някои активисти, не е при жените, а при мъжете, които изглежда са били по-склонни да подкрепят Байдън на тези избори, отколкото Хилари Клинтън през 2016 г. Изследването на АП показва, че 46% от мъжете са подкрепили Байдън, а през 2016 г. 41% са подкрепили Клинтън според анализ на Центъра Пю.

Според активисти като Смиъл това може поне отчасти да се дължи на неудобство сред някои мъже - или женомразки нагласи - към Клинтън. "Няма съмнение, че през 2016 г. имаше масирана негативна кампания срещу Хилари Клинтън, отчасти защото е жена. Тя беше заливана с толкова много сексистки неща и това продължи дълго време", каза Смиъл.

На тези избори очевидно беше разбита една голяма полова бариера - избирането на жена на втория най-важен държавен пост в страната. "Просто е впечатляващо, че не само жени се кандидатират за тези високи длъжности, а сега имаме първа победа за една от тях, и то чернокожа азиатка. Както каза тя, може и да е първата жена, но няма да е последната", каза Смиъл.

"Ще бъде приятно да имаме в Белия дом някой, който е имал нашите преживявания. Тя дава на всички жени и момичета надеждата, че в едно доминирано от мъже управление никое равнище не е непостижимо", каза Хейс.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА