Министърът на туризма започва проверки

Хотелиери и ресторантьори отчитат масово анулиране на резервациите за декемврийските празници след въвеждането на новите противоепидемични мерки. В същото време запитванията към къщи за гости и семейни хотели нарастват с пъти. Ще се превърнат ли те в територия за частни партита, където без контрол да се събират големи групи от хора и възможни ли са големи празненства по време на пандемия, въпреки забраните? Това провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Хакери източват банкови карти, имитирайки сайтове за обяви

Още с обявяването на новите мерки, в хотели и ресторанти започнаха масови откази от направените резервации. Според последните правила се забраняват екскурзиите, груповите пътувания и посещения, както и заведенията. Това означава, че хотелите ще могат да работят, но не и ресторантите в тях. Забраняват се и частните тържества за групи над 15 човека.

Всяка година между 10 000 и 20 000 студенти от различни краища на страната традиционно пристигат в Банско за 8 декември. Неслучайно местните наричат курортното градче „студентската столица на България”. Но не и тази година. Още с обявяването на новите мерки дори и малкото резервации за студентския празник в хотелите са отменени.

„Всички хотелиери са изключително притеснени от затварянето на ресторантите – живите мъртви – хем ни има живи, хем не. Никой няма да дойде да се весели в хотелската стая. Всички резервации се отмениха - тъжно и жалко”, посочи хотелиерът Малин Бистрин.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Продават ли се незаконно лекарства в интернет?

Същата е ситуацията и в традиционните бански механи.

„Независимо от многото организирани срещи, в които се коментираха ограниченията, се оказа, че 8 декември реално няма да го има. Ще се проведе някъде другаде, но не и в заведенията”, коментира собственикът на механа Юлия Попова.

Масово анулиране на резервациите за 8 декември има във всички големи хотели и заведения в страната, показа проверка на NOVA. Заради ограниченията студентите търсят план „Б” и сега основните запитвания са за къщи за гости, разказват от бранша. Там обаче, според правилата, купонът може да е с до 15 човека.

„Какво избягваме в случая? Събирането на тези 15-16 човека не в нормална кръчма, където е осигурено с мерки, а в една къща за гости, в една стая. Какво печелим с това?”, попита Попова.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Може ли крем за уголемяване на бюста да замести пластичната хирургия?

Така студентските купони ще се изместят към по-малки хотели и къщи за гости, без да се спазват въведените мерки и правила, категорични са туроператори и собствениците на заведения.

„Няма как да спрете хората да празнуват 8 декември, Коледа и Нова година – без значение какви ограничения ще се наложат. Хората ще празнуват – за сметка на ресторантите и хотелите, които са едни от най-сигурните места”, отбеляза Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

„Ще се насочат към по-малки хотели, къщи за гости, където и контролът е трудно осъществим – дали ще са 10, 15 или 20 човека, съвсем логично можем да очакваме, че правилата масово ще се нарушават”, категоричен е Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите.

За да проверим възможен ли е студентски празник по време на пандемия въпреки правилата, ще направим експеримент. Екип на NOVA влиза в ролята на таен клиент. От офертите в интернет избираме произволни 10 къщи за гости или малки хотели в различни краища на страната. Представяме се за голяма група студенти, която търси вариант за празнуване за 8 декември.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Маски и шлемове без реална защита заливат пазара у нас (ВИДЕО)

Резултатът от експеримента - от 10 запитвания намираме свободни места в 8 обекта. В 5 от тях директно успяваме да резервираме за групи над 15 човека, в 2 – опитите са на кантар, а на едно от запитванията екипът ни получи отказ.

Резервациите извън правилата са по-скоро изключение, отколкото правило, категорични са от бранша. Огромна част от къщите са за гости са до 10-15 човека, а в по-големите ще приемат по-малко гости, обясняват от Асоциацията на собствениците.

След излъчването на репортажа министърът на туризма Марияна Николова обяви в „Здравей, България”, че ще сезира РЗИ, Комисията за защита на потребителите и МВР, с които да започнат масови проверки на къщи за гости и хотели за студентския празник. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.