У нас търговия с медикаменти в мрежата е разрешена само за такива без рецепта

У нас търговия с лекарства в мрежата е разрешена само за такива без рецепта. През последните седмици обаче сигналите за нерегламентирана продажба на медикаменти в интернет значително се увеличават. Според тях, през сайтове за обяви и групи в социалните мрежи, свободно могат да бъдат закупени лекарства, за които изрично се изисква рецепта, както и такива, които въобще не се предлагат на пазара у нас. Направихме експеримент, за да проверим продават ли се незаконно лекарства в интернет.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Правилата за пазаруване по време на Черния петък тази година

Антибиотиците и част от медикаментите, които лекарите масово изписват за лечение на COVID-19, все още трудно могат да се открият в много от аптеките в страната, сигнализират наши зрители. Екип на NOVA реши да провери може ли в интернет да открие и поръча медикаменти, които се предписват само от лекар. Само след няколко клика попадаме на няколко оферти за така търсените лекарства.

В един от сайтовете за обяви попадаме на оферта за антибиотик от групата на предписваните срещу COVID-19. Цената е 35 лв. Свързваме се с търговеца, за да разберем можем ли да получим дефицитното лекарство без рецепта. Питаме го дали има налични и други лекарства, които се предписват срещу опасния вирус. Оказва се, че има. 

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Може ли крем за уголемяване на бюста да замести пластичната хирургия?

Попадаме дори на обява на медикамент за лечение на рак – на простата при мъжете и на гърдата – при жените. Според офертата продават се 3 ампули на цена от 100 лв. за брой.

Платформите за безплатни обяви реагират светкавично и веднага спират всеки опит за продажба на лекарства през тях. Офертите на некоректните търговци веднага са изтрити, показва още проверката ни.

Резултатът от експеримента: само за броени минути успяваме да договорим покупка на три вида медикаменти, които се изписват само от лекар. Подобен тип търговия законът изрично забранява, категорични са от фармацевтичния бранш.

Още по темата гледайте във видеото.

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.