Как кофеинът помага да намаляване на теглото?

Кафето е любима напитка на много от нас. Обожаваме ароматният ѝ вкус, а много от нас разчитат именно на кафето да ни даде енергия и сила, за да се справим с поредния работен ден. Но какво се крие в зърната на кафето? Всички знаем, че активната съставка, която ни държи будни, се нарича „кофеин“. Но този елемент е също така богат на антиоксиданти и полезни елементи, които ни помагат да отслабнем. Нека разберем как!

Как кофеинът помага да отслабнем?

Макар и да забързва леко метаболизма, когато го пием, кафето и кофеинът нямат чак такива свойства, за да ни накарат да отслабнем толкова лесно. Но със сигурност могат да помогнат. Учените откриват, че консумацията на кафе може да забърза процесите по горене на калории с 1 калория за милиграм кафе. Това означава, че по този начин бихме изразходили около 100 калории на ден, просто от консумацията на кофеин. Не е много, но пък не е и малко. Ако се храним здравословно и калориите ни са в дефицит (под 1600ккал на ден), то защо да не изгорим още малко мазнини?

Но по-голямата полза от кофеина за отслабване се случва, когато започнем да спортуваме. Кофеинът сам по себе си не ни кара да изгаряме повече калории. Силата му се състои в това да помогне на тялото ни да изгаря мазнини за енергия. Когато извършваме каквато и да е физическа дейност, тялото ни изразходва калории – те са просто мярка за енергията от храната, която ние приемаме. Те идват или от въглехидратите, или от натрупаните мазнини. Именно кофеинът успява да „промени“ курсът на горене към мазнините, а не към въглехидратите, които са първия източник на енергия на тялото.

Третият начин, по който кофеинът ни помага да отслабнем, е просто като пием кафе, вместо да хапваме висококалорична храна. Напитката е изключително нискокалорична. Чаша чисто кафе съдържа около 2 калории, така че няма опасност да нарушим режима си. А някои учени дори смятат, че топлите напитки контролират апетита и глада!

За модерните кафе-напитки със сметана, сладолед и сиропи

Ако искате кафето да Ви помогне да отслабнете, то е най-добре да избягвате модерните напитки със сметана, сладолед или сиропи. Колкото и да са вкусни, те съдържат много излишни калории, от които нямате нужда. Придържайте се най-вече към чистото кафе, като може да добавите малко мляко, особено от растителен произход – бадемово, кокосово, лешниково. В този ред влиза и специалното „бронирано кафе“ с масло гхи, което може да забърза детокс процесите и метаболизма още повече. Създателят му, който популяризира този тип напитка на Запад – предприемачът Дейв Аспрей – с години страда от затлъстяване. Така и не успява да се справи с наднорменото тегло, докато не отива на почивка в Тибет. Там местните му дават традиционен чай с мляко от як и сол. Щом Дейв се връща в Америка, той започва проучвания и напасва напитката за американската култура. Така чаят се замества с кафе, а млякото от як – с масло гхи. То се смята за едно от най-здравословните и естествени масла. Има и варианти с кокосово масло. Ползите от бронираното кафе на гладно сутрин включват забързване на метаболизма и горенето на мазнини, докато тялото Ви се чувства енергично, а апетитът е контролиран.

Винаги има време за още една чаша кафе!

Спокойно може се наслаждавате на кафето, без да Ви е страх, че може да надебелеете. То се смята за здравословно от учените, стига да не превишавате 4 чаши на ден. И разбира се, да не прекалявате със сметаната и сиропите, които не попадат в категориите „калорично“ и „здрвавословно“.