От ръководството на театъра твърдят, че проблема не е в маската, а в нейния вид - била медицинска

С маска на сцената, за да се предпази, докато работи - така се появил един от балетистите на Националния музикален театър по време на спектакъл. Като резултат, артистът е бил привикан да даде писмени обяснения за случилото се.

От ръководството на театъра твърдят, че проблемът не е в маската, а в нейния вид - била медицинска. 

Създадоха умна маска, „владееща” осем езика (ВИДЕО)

Заразата с COVID-19 е на път да заглуши музиката. Близо 400 оперни певци и хора, които работят с тях, са убедени, че е време за пауза заради много случаи на инфектирани.

Това мнение споделя и Станислав, въпреки че не работи в опера. Мъжът е балетист в Националния музикален театър. Казва, че желанието му да танцува е по-силно от всичко. Сега обаче било различно. И не заради попупразните редове пред сцената, а зараси това, което се случва на нея.

„За публиката театърът е едно от най-безопосните места в момента. Спазва се изключителна дисциплина и ред - на влизане, на излизане. Но в същото време за артиста не се повдига изобщо въпросът как ще се предпазваме ние“, казва балетистът Станислав Стефанов.

За пръв път за предпазни маски на сцената на Музикалния тетър, твърди Станислав, се заговорило на спектакъл след края на извънредното положение.

„Откриването на самия концерт - за нас, балета, беше валс. Режисьорското виждане беше мъжете да бъдат с черни маски, жените - с бели, които ни бяха предоставени от театъра. На наш въпрос трябва ли да ги махнем, те казаха, че няма нужда да бъдем с маски за останалите танцови номера“, казва Станислав.

СЗО засили препоръките си за носене на маски

Поставят маските за втори път през есента, на друг спектатъл, но отново само за конкретна сцена, твърди балетистът. Следващият път я слага в средата на ноември - по своя инициатива, по време на цяло представление и спазвайки министерската заповед, казва Станислав. Няколко дни по-рано от здравното министерство е разпоредено културни мероприятия да се провеждат при спазване на физическа дистанция и задължително поставяне на защитни маски.

„Вече беше ясно, че заболелите от COVID-19 колеги ден след ден се увеличават. До генерална репетиция всички бяхме с маски. Генералната репетиция значи спектакъл без публика. Ние всички бяхме с костюми и необходимия реквизит. Докато не дойде момента за спектакъл. Зад кулисите изведнъж забелязах, че всички бяха без маски. Отговорността ми към себе си, към семейството, към обществото, ме накара да изляза с маска на сцената“, добавя Станислав.

След спекткъла от него са поискани писмени обяснения защо го е направил. Потвърждава го и директорът на театъра Марияна Арсенова. Тя обаче тълкува случилото се по друг начин.

КУЛТУРА ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Галерии стават магазини, оперни певци не искат да пеят

„Когато може, са с маска, но когато сцените позволяват разстояние и отделяне на артистите един от друг, тогава са без маски. Могат да бъдат с маски, когато това не нарушава общата визия на спектакъла. По време на представление, чието действие исторически е свързано с началото на миналото столетие, въпросният господин е излязъл с бяла медицинска маска, което на първо четене е предивикало смут в публиката. За всеки един от спектаклите ние имаме грижата да направим маски, които не се различават от костюмите по художествена визия“, казва Марияна Арсенова.

Повече за позицията на Националния музикален театър гледайте утре в „Здравей, България”. Гост ще бъде директорът му Марияна Арсенова.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.