Това обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов

В рамките на вчерашния ден мъжът, взел част от пенсията на 89-годишния Иван Дечев, за когото ви разказахме в сряда в новините, е задържан. Това обяви в ефира на „Здравей, България” главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Той се беше укрил, но след проведени действия е установен и задържан. Рецидивист е и многократно осъждан. Има осем присъди за измами и една за грабеж”, обясни Иванов.

Извършилият кражбата също е в пенсионна възраст, специализирал, според главния секретар на МВР, в подобна дейност. „Вероятно е водил наблюдение и е решил да опита своя занаят”, добави Иванов. 

Откраднатата сума е намерена и тя ще бъде възстановена по най-бързия начин. 

Обраха пенсионер, минути след като взел пенсията си (ВИДЕО)

Наглата кражба се случи посред бял ден в София. 89-годишният мъж се раздели с 400 лева минути, след като взе пенсията си от пощенския клон в столичния квартал „Гео Милев”.

Видеокамери са заснели как автомобил спира на улицата. Измамникът се представил за главен касиер от пощата. Той казал на пенсионера, че са му дадени с 50 лв по-малко. Възрастният мъж дал цялата си пенсия, но по-късно разбрал че е станал жертва на измама.

Всеки месец 89-годишният Иван Дечев сам взима пенсията си от пощенския клон в столичния квартал „Гео Милев”. Прибирайки се към дома си, към него се приближава сив автомобил. Шофьорът спира и заговаря възрастния мъж.

„Видях, че на задната седалка имаше разхвърлени хартии и отгоре 50 лв. Шофьорът избърза да каже „дядо, аз съм главния касиер на пощата, касиерката ти е дала 50 лв. по-малко към пенсията”. Започнах да броя парите дали са толкова, колкото получавам. Когато видя, че ми треперят ръцете ми каза да му ги дам, за да ги преброи по-бързо. Дадох ги с цялата си наивност. Започна да брои и каза „тези са за теб”. Даде ми и 50 лв., които бяха на седалката. Когато ми ги върна обаче аз почувствах, че са по-малко. Тогава той тръгна веднага”, разказа потърпевшият. 

ЗА 30 ЛЕВА: Пребиха 89-годишен мъж с дървен кол

 

 

След секунди пенсионерът осъзнава, че от 700 лв. пенсия липсват 400 лв. Търси помощ от служителите на магазин за касови апарати, пред който се разиграла измамната схема. Именно те подават сигнал на 112.

„Човекът се беше разтреперил, а ние притеснили за неговото здраве. Той се чувства виновен за това нещо. И аз го разбирам. Не знам какви са тези хора, които могат да постъпят така, но се случва и то на сравнително оживена улица”, коментира собственикът на магазина Георги Иванов.  

„Не съм допускал, че може да има такива хитреци. Стана ми обидно към самия мен, че на 89-години не съм се научил в какво време живеем. Аз не съжалявам за парите. 400 лева се изяждат, 400 лв се изпиват – както казва народната мъдрост, но моралът не може да се върне”, споделя Иван.

Признава, че за пръв път в живота си става жертва на измама и се обръща към престъпника така: „Достави ли му удоволствие, че е надхитрил един възрастен човек и го е оставил без препитание за един месец. Защото аз разчитам на тези пари. Той е обезличен човек. От него обществото не може да очаква нещо хубаво”, каза пенсионерът.    

Въпреки че след случилото се 89-годишният мъж вече е изгубил част от вярата си в хората, има и такива, които ще се опитат да му я възвърнат отново с добри постъпки.

„Има хора, които искат да ви помогнат с някаква малка сума. Знам че нямате нужда, но ако може да ви направим една банкова сметка, за да ви помогнат”, обърна се собственикът на магазина към 89-годишния мъж.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.