Професионалистите по здравни грижи ще получат по 360лв. със задна дата от ноември

Разхлабване на мерките най-рано една седмица след празниците. Това предложиха здравните власти у нас. От Българския лекарски съюз също са категорично против облекчаване на режима след 21 декември, както обмисляше правителството.

Данните показват, че след затягането на мерките  страната ни влиза в плато на заболеваемостта,  и дори се отчита лек спад. Според експертите обаче той е твърде нисък, за да се стигне до облекчаване на мерките .

„Сега ако на този фон ако ние направим глупостта да вдигнем всички мерки и да кажем айде сега юруш на празниците, събирайте се, пазарувайте, обикаляйте моловете, ходете в ресторанти, ефектът ще е поразителен. В средата на януари ние ще напълним болниците. Те са си пълни и сега, но тогава вече драматично ще ги напълним”, категоричен е доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Нови мерки срещу коронавируса в Европа

„Трябва цялото общество да разбере че ние ако продължим по същия начин да расте броя на заболелите в болниците ще стигнем до онези случки, за които чувахме пролетта в Италия, да трябва да вземеш решение на кой да спреш апарата , за да интубираш друг”, подчерта и  председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Затова препоръчват отхлабване на мерките едва следващата година. „Ако питате професионалното ми  мнение е минимум една седмица след новогодишните празници, защото тогава се падат и други празници и да не натоварваме системата”, заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

 

 

Междувременно до края на седмицата се очаква да излезе заповед на министъра, с която антигенните тестове ще бъдат приравнени на PCR-ите. Taka те  също ще служат за карантиниране.

„Антигенните тестове, които закупуваме и разпределяме във всички части на държавата ще бъдат абсолютно безплатни за българските граждани и в зависимост от резултатите, ако експертите дадат техните препоръки, те да бъдат основание за налагане на изолация и карантиниране на контактните лица”, заяви здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов: Антигенните тестове ще са безплатни, след като се приравнят към PCR

От Българския лекарски съюз подкрепиха идеята, но главният държавен здравен инспектор се обяви против.

„Има един, два, три, четири теста, които веднага съм готов да ги приравним, само че в България се ползват над 20 теста от различни фирми. И за някои от тях спокойно мога да кажа , че никога не може да ги приравним, защото показателите, които покриват, данните, които показват не са надеждни”, посочи доц. Ангел Кунчев.

"Заболелите все още са много и пациентите в интензивни отделения също не намаляват", заяви на брифинг председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Показаха първия специализиран кабинет за имунизации в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Какво ще е окончателното решението на властите за ограничителните мерки - трябва да стане ясно до края на тази седмица.

 

Правителството ще работи активно с Лекарския съюз, за да може информацията за ваксините да достигне максимално бързо до пациентите и да бъдат убедени възможно най-голям брой хора да се ваксинират. За по-добра координация представител на БЛС ще се включи в работата на Националния оперативен щаб.

"Продължаваме да работим заедно с НЗОК и МЗ. До края на годината ще продължим разговорите и ще подпишем анекса. Взе се решение от 1 ноември (със задна дата) професионалистите по здравни грижи, които са в трудови отношения с личните лекари, да получат по 360 лв. Другите медицински работници също ще получават своите надбавки и през следващата година", заяви д-р Маджаров.

Проф. Ангелов: Ще настоявам мерките да останат същите и след 21 декември

„Всички прогнози са невалидни. Това вече се доказа от пандемията и на всички ни стана ясно, че имаме необходимост да задържим темповете. Ако не бяхме задържали този темп, който набюдаваме сега, качеството на здравеопазването неминуемо щеше да падне още повече. Страдаме от това, че практически не можем да приемаме повече хора в болниците. Ако продължим така, ще стигнем до онези случки, за които се говореше преди. Нека стиснем малко зъби и да изкараме празниците в тесен семеен кръг“, призова още д-р Маджаров.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.