Здравният министър инспектира мястото

Представиха първия в страната временен изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19. Той се намира пред сградата на Столичната здравна инспекция. Ваксините ще се поставят за около 20 минути в общо три фургона, в които има обособени кабинети.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„На това място ще се провежда имунизацията по организационния план, който беше предложен на срещата с шестимата директори на отговорните РЗИ-та. Две линейки ще бъдат разположени на място. Едната е от ЦСМП и при възникване на някакъв тип спешна нужда, пациенттите ще бъдат обслужвани. Разположен е и спешен автомобил на Столичната община, в който също има парамедик. Разчитам, че организацията в столицата е направена на достатъчно високо ниво”, коментира здравният министър.

Той каза още, че има готовност да се разкрият два типа подобни ваксинационни центъра пред големи хранителни вериги в София. 

Проф. Ангелов обяви, че ще се съдейства на българските граждани да получат цялата информация за ваксините срещу коронавируса.

 

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че екипът ѝ е работил по осигуряването на логистиката и организацията.

„София е готова за старта на ваксинацията на желаещите. Изразихме готовност и създадохме подходящата организация. Столичното РЗИ ще продължи да организира ваксинирането на различните групи”, каза Фандъкова.

„Помислили са за всички - да има къде хората да изчакат на безопасно разстояние, с дезинфекция. Осигурили сме и линейка. При ясна информация колко души ще преминават, имаме готовност за още два допълнителни пункта. Готови сме ако се наложи да се организират в ДКЦ-тата”, допълни столичният кмет.

Директорът на Столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев изчисли, че през пунктовете за ваксинация на ден, в часовете от 6:30 до 20:30, ще могат да преминават 84 пациенти.

„Хората, които ще работят в пунктовете, са от РЗИ и от общинското здравеопазване. Те са изявили желание да помогнат”, допълни той.

До момента около 40% от медиците в общинските болници и ДКЦ-та са пожелали да се ваксинират.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.