„Виждате, че навсякъде в Европа те по-скоро се затягат”, каза още той

„Би било хубаво на този етап мерките да не се разхлабват. Виждате, че навсякъде в Европа те по-скоро се затягат”. Това заяви проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация, в ефира на "Здравей, България".

„Всяко решение има и плюсове, и минуси. Адекватните анализи ще се правят по-късно. Лошото не е какви мерки взима правителството, а че част от обществото не иска да приеме, че този проблем е сериозен”, каза още той.

Висок брой починали с COVID-19, но и много излекувани

„Ваксинационната кампания по света започна доста ударно. Мисля, че част от притесненията на всички хора, които са играчи в тази игра, ще бъдат доста по-различни, когато ваксината дойде. В момента малко говорим за нероден Петко”, коментира Момеков.

„Ваксината на този етап, е единственият механизъм, които ще съумее да угаси този пожар, но първите месец, особено когато растат случаите, трябва да сме много внимателни", каза още той.

Относно съмненията, че ваксините не са надеждни, тъй като са направени за кратък период от време, проф. Момеков уточни, че технологията по която се произвеждат не е нова и включва труда на най-добрите в света.

„Годината не е минала, но са изследвани огромен брой пациенти. Проучване върху 44 хил. души не е нещо, което се случва много често", коментира той.

„Гаранция по принцип за нищо няма. Народът има своя разум, както и правото да е недоверчив. Докато обаче ваксината дойде у нас, ще имаме постмаркетингов ефект от ваксинирането на големите нации”, каза още проф. Момеков.

Изолираха служителите на Дома в Русокастро в специални фургони (ВИДЕО)

„Нещата, които бих нарекъл мой избор, не са додрапали до фаза 3. Бих искал да си сложа ваксина от компания, която я прави по конвенционалния начин – т.е. на база белтъчен антиген. На този етап обаче проучванията не са добри и вероятно няма да се появявт до последната четвърт на следващата година", допълни проф. Георги Момеков.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.