Какви са условията за настанените

Продължава ограничението на заразата в Дома за хора с увреждания в бургаското село Русокастро. Там в петък беше регистрирано огнище на COVID-19. 67 от общо 200 души потребители и служители са с положителни PCR тестове.

15 от работещите в социалното заведение от снощи са настанени във временен център, разположен в двора на местното училище. Те са разделени в зависимост от резултатите от PCR тестовете им. За първи път от петък насам четири от санитарките спят извън дома. 

„Много добре изкарахме нощта. Имаме завивки, храна и дезинфектанти. През петте дни, в които бяхме в дома, нямахме възможност да почиваме, защото работихме денонощно”, сподели санитарката Тодорка. 

Ново огнище на COVID-19 в дом за хора с умствена изостаналост

Надяват се да могат да си починат пълноценно от дните, през които се е наложило да прекарат извънредно в социалния център заради наложената карантина. Спокойни са, че ще предпазят от вируса и семействата си.

„Страхуваме се да се приберем вкъщи, за да не пренесем болестта”, сподели санитарката Анифе Мехмед.

Служителите на социалното заведение ще останат във временния център четири дни. Ще се наблюдава дали някой от тях няма да прояви симптоми на заразата. Ако всички са здрави, ще поемат смяната от колегите си, които в момента се грижат за потребителите в дома.

„Към момента няма влошаване на състоянието при потребителите и колегите с положителни проби. От петимата обитатели на Дома, които бяха с температура, сега има само един”, посочи директорът на социалното заведение Любчо Марков.

 

 

В следващите дни ще продължи дооборудването на временните жилища за персонала.

„Контейнерите са оборудвани с легла и шкафчета. Ще има телевизия и интернет”, обясни кметът на Камено Жельо Вардунски.

Кухнята на социалния патронаж в общината ще осигурява изхранването на здравите и на карантинираните служители на Дома. Осигурени са и средства за напитки. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.