Според Димитър Ганев много хора ще ограничат движението си тези дни

„Тези празници няма да са като предишните. Относно настроението – ¼ от хората са променили своите планове за празниците заради COVID-19. Тук говорим за младите хора. Близо половината ще ограничат своите социални контакти – например събиране с по-далечни роднини”, обясни социологът Димитър Ганев в ефира на „Здравей, България” за ново проучване на „Тренд”.

„Тренд”: 45% от българите нямат настроение да празнуват

Според данните от него на това мнение са голяма част от хората над 65 години. В сравнение с изминали години има и спад на хората, които ще купуват подаръци. Според Ганев един от факторите за това са и щетите върху финансовото състояние на българите.

„Правихме няколко проучвания за COVID-19. Тествахме отношението към двата "полюса" – доц. Мангъров и ген. Мутафчийски. Има хора с доверие и към двамата едновременно”, обясни социологът.

ГОДИНАТА НА ПАНДЕМИЯТА: Каква е оценката на българите за 2020

През март и април е имало пълна подкрепа на въведенеите противоепидемични мерки. През лятото пък категорично доминиращото мнение е било, че въвеждане на допълнителни ограничения не е необходимо. След ноември, когато смъртността се е увеличила, мнението на хората драстично се е променило и по-голямата част от мерките срещат подкрепа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.