От 1 юли се увеличава и размерът на останалите пенсии

„От 1 януари 2021 г. минималната пенсия у нас става 300 лв., а от 1 юли всички останали пенсии ще се повишат с 5%, така както сме обещали. Това е още един изпълнен ангажимент от управленската ни програма“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на правителството.

Борисов: Пенсионерите ще получават надбавки и догодина

Той отбеляза още, че за шести пореден месец през януари 2021 г. всички български пенсионери ще получат допълнителните 50 лева. „За целта всеки месец осигуряваме 106 милиона лева, за да може да подпомогнем 2 106 718 пенсионери или повече от една трета от населението във времето на пандемията от COVID-19“, посочи Борисов. Премиерът отбеляза, че в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. е прието тази подкрепа за пенсионерите да се изплаща и през февруари и март.

Втората пенсия - минимум 45 лева

„Грижим се и за нашите съграждани, които са най-уязвими и имат нужда от подкрепа, за да изкарат по-леко зимата. Затова вземаме решение за отпускането на допълнителни 12 млн. лв. през 2021 г., с които ще се осигури топъл обяд на 50 000 души до края на април. Това е с 20 000 българи повече от тази година“, посочи още Борисов.

Кабинетът определи и правилата за изплащане на вторите пенсии. До края на юни бъдещите пенсионери трябва да решат дали да прехвърлят партидите си от частния фонд в НОИ.

„Това е изключително важно за 17 000 жени, които предстои да се пенсионират сега, през месец септември 2021 година и още около 200 000 души в следващите години”, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Има три вида пенсионни продукти - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на пенсиите по индивидуална партида и еднократно изплащане на пенсиите по индивидуална партида“, каза още тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.