Решаваме къде да държим парите си до 5 г. преди пенсия

Разписаха правилата за втората ни пенсия. Според тях има три възможни сценария, които ще зависят единствено от това, колко пари сме събрали в личните си партиди. Ако парите са достатъчни за месечно изплащане на пожизнена пенсия, правилото е тя да е не по-малка от 45 лева на месец. 

Средната пенсия ще се повиши до 489 лв. през 2021 г.

Една от най- важните предложени промени: До момента планът беше пенсията ни от държавата да се намалява автоматично с 20%. И към нея да се добавят парите от частния втори стълб. Сега този процент е коригиран и предложението е намалението да е с 8%. Така ще се избегне ефектът две пенсии реално да са по-малко от една.

„Министерството видя грешката в този модел, който се предлагаше. Сега корекцията ще бъде - не повече от около 8-9% на базата на намалената осигуровка, заради прехвърлянето на част от нея във втория стълб”, обясни Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.

Предлагат нови срокове за прехвърляне на втората пенсия

Първите 200 000 жени, които ще получават втора пенсия, ще се пенсионират през септември 2021 г. Пред тях са трите сценария - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане или еднократно изплащане на средствата.

„Масовият случай ще бъде хората да ползват втората пенсия до живот, т.е. да получат една пожизнена пенсия”, смята Иван Нейков.

Другите два сценария:

Ако събраните пари по втория стълб са под 1 минимална пенсия, пенсионерите ги получава накуп. Ако са под 3, може да ги получи разсрочено. Размерът му също ще е по избор.

„Ще има избор за това дали да получи по-малка, или по-голяма сума на месец, която при по-голямо месечно плащане срокът ще бъде по-кратък, при по-малко ще го получава по-дълго време”, обясни Владислав Русев, член на УС на БАДДПО.

Първите пенсиониращи ще могат да прехвърлят парите от втория си стълб към НОИ 1 г. преди пенсионирането си, а не 5 г. по-рано, както е според сегашното законодателство. Това правило обаче ще важи до края на 2025-та. С увеличаване на времето ще трябва да направим преценка за това дали парите да останат в частен фонд или НОИ - по-рано. Срокът ще се удължава стъпаловидно стигайки 5 години преди пенсиониране през 2038 г.

Според асоциацията на частните фонове тези срокове са ненужни.

„Ние не виждаме причина и аргументи изобщо да съществува този срок. Най-добрият момент, в който хората могат да решат дали да се откажат от фонда си и да се прехвърлят към НОИ е моментът, в който ще се пенсионират”, смята Владислав Русев, член на УС на БАДДПО.

Първите пенсионери, които ще имат втора пенсия ще започнат да я получават през есента на 2021-а.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.