Шефът на полицията подаде оставка

Полицай, пострадал при безредиците на Капитолия, е починал, съобщиха световните агенции. Така той стана петата жертва на сблъсъците, които избухнаха след като привърженици на президента Доналд Тръмп завзеха сградата на Конгреса в неуспешен опит да осуетят утвърждаването на изборната победа на новоизбрания президент Джо Байдън.

Шаман с рога щурмува Капитолия (ВИДЕО)

Според източници на Си Ен Ен полицаят е починал от травми, получени по време на безредиците. Други подробности засега не се съобщават.

Шефът на полицията на Капитолия Стивън Сънд обяви днес, че подава оставка в сила от 16 януари. Оставката му бе поискана от председателката на камарата на представителите Нанси Пелоси, след като федералните сили на реда, натоварени със защитата на Конгреса, не успяха да удържат привържениците на Тръмп. Сънд каза, че не е очаквал демонстрацията да премине в размирици.

Отстраниха полицая, застрелял жена по време на безредиците в Капитолия

Три дни преди събитията Пентагонът е попитал полицията на Капитолия дали има нужда от подкрепления от Националната гвардия. Въпреки многобройните предупреждения за възможни безредици и недостатъчното време и ресурси за подготовка обаче полицията отказала предложението, съобщава Асошиейтед прес. Освен това представителите на властите били решени да избегнат създаване на впечатление, че федералното правителство изпраща войници или части на националната гвардия срещу американци.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА